Araştırmalar ‘ideal’ film süresi 92 dakika dese de gişe öyle söylemiyor

Yapılan bir araştırmaya göre ABD'li seyirciler için ideal film süresi diye bir şey var: 92 dakika. Ancak tüm zamanların en çok izlenen filmlerinin sürelerine bakınca durum pek öyle görünmüyor.

Kültür Sanat 3 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD'de de tüm zamanların en çok izlenen filmlerin dokuzu 2 saatten uzun.

Bir filmi izlemeye nasıl karar verirsiniz? Yönetmeni, anlattığı hikaye, oyunculuk performansları ve hakkında duyduklarınız birer kriter olabilir. Peki ya filmin süresi? Çok uzun diye bir filmi izlemekten vazgeçtiğiniz oldu mu ya da şöyle soralım, filmler için ideal bir süre var mıdır?

Yapılan bir araştırmaya göre ABD’li seyirciler için var: 92 dakika.

Talker Research adlı araştırma şirketi iki bin kişilik bir anket yaptı. Katılımcılara izleyecekleri filmler için ideal sürenin ne olduğunu sordu. Ortalama sonuç 92 dakika çıktı. Yüzde 15’i iki saatten uzun filmleri kabul edilebilir bulurken sadece yüzde 2’si iki buçuk saatten uzun filmlere de şans verdiğini söyledi.

Araştırmayla gişe verileri çelişiyor

Ancak bu anket gişe rakamlarıyla çelişiyor. Zira ABD’de tüm zamanların en yüksek hasılatını yapan 10 filmden dokuzu iki saatten daha uzun. Üçü (‘Yenilmezler: Son Oyun’, ‘Avatar: Suyun Yolu’ ve Titanik) üç saatten de uzun. Listede tek bir istisna var. O da tüm zamanların en yüksek gişesine sahip dokuzuncu filmi ‘Aslan Kral.’ 118 dakikayla iki saat sınırını aşmıyor. 

What to Watch’un yaptığı başka bir araştırma da madalyonun öteki yüzünü gösteriyor. O da şu: Uzun filmlere eskisinden çok daha dayanıklıyız. Ticari olarak en başarılı filmlerin ortalama süresi 1981’de 110 dakika olarak hesaplanırken 2022’de bu süre 141 dakikaya yükselmiş.

Türkiye’de konuya dair yapılmış güncel araştırma yok. Ancak şöyle üstten bir bakış attığınızda bile gişe başarısı elde eden, unutulmaz yapımlar arasına giren yerli filmlerin ortalama iki saate yakın süreleri olduğunu  görebilirsiniz.

İran filmi yasaklayamayınca sinemacıları yasakladı: Altın Ayı ödüllü yönetmene 'memleket hapsi'İran filmi yasaklayamayınca sinemacıları yasakladı: Altın Ayı ödüllü yönetmene ‘memleket hapsi’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.