Aşık Veysel Paris’te anılacak: Tamer Karadağlı ozanı canlandırıyor

2023 UNESCO Dünya Aşık Veysel Yılı kapsamında 4 Aralık'ta Paris'te özel bir etkinlik düzenlenecek. Dostlar Beni Hatırlasın adlı etkinlikte Aşık Veysel'i Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atanan Tamer Karadağlı canlandıracak.

Kültür Sanat 3 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Fransa’nın başkenti Paris’teki genel merkezinde tiyatral gösteriyle anılacak. 2023 UNESCO Dünya Aşık Veysel Yılı kapsamında gerçekleştirilecek Dostlar Beni Hatırlasın etkinliği, 4 Aralık’ta Paris’te düzenleniyor. Etkinlikte Aşık Veysel’i atanması tartışma yaratan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı canlandıracak. Güzel Sanatlar ile Devlet Tiyatroları genel müdürlükleri sanatçılarının yer alacağı tiyatral gösterinin genel sanat yönetmeni ise Ömer Faruk Belviranlı.

Orkestra şefliğini Enver Merallı, solistliğini ise Elif Buse Doğan, İsmail Altunsaray, Mahriban Akkuş ile Pelin Karakuş’un yapacağı gösteride Aşık Veysel’in eserleri seslendirilecek. Paris’teki özel gecede ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’, ‘Atatürk’e Ağıt’, ‘Havalanma Telli Turnam’, ‘Ben Gidersem Sazım Sen Kal Dünyada’, ‘Güzelliğin On Par’etmez’, ‘Küçük Dünyam’, ‘Kahpe Felek Sana Nettim Neyledim’, ‘Bin Cefalar Etsen Almam Üstüme’, ‘Çiğdem Der Ki Ben Elayım’ ve ‘Benim Sadık Yarim Kara Topraktır’ eserleri seslendirilecek.

Atatürk’ü görmek için üç ay yürümüştü

Aşık Veysel’in karanlıkta ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü seslendirmesiyle başlayan ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ gösterisi, halk ozanının ailesini, çocukluğunu anlatması ve gözlerini kaybetmesiyle devam ediyor. Çocukluğunda oyalanması amacıyla babasının aldığı sazla tanışmasının yer aldığı gösteride, Aşık Veysel’in yaşadığı mutsuzluk ve askere gidememesinin üzüntüsüyle Milli Mücadele yılları da anlatılıyor. Yunus Emre, Karacaoğlan ve Pir Sultan gibi büyük halk aşıkları ve ozanlara hayranlığıyla onları tanımasının sahnelendiği gösteri, Aşık Veysel’in Ahmet Kutsi Tecer ile karşılaşıp, Halk Ozanı Belgesi alması, Atatürk ve Cumhuriyet’e yazdığı övgü şiiri ve sonrasında Ata’yı görmek için Ankara’ya 3 ayda yürümesiyle devam ediyor ve ‘Kara Toprak’ türküsüyle son buluyor.

Fabrizio Paterlini: İstanbul bir şarkımın isim babasıFabrizio Paterlini: İstanbul bir şarkımın isim babası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.