Bahar: İkinci Bahar

İlk bölümüyle hemen sevilen yeni dizi ‘Bahar’ ikinci bölümüyle de övgüleri topladı. Ölümden dönünce tüm hayatına ayar çeken Bahar bu bölümde sahalara dönmek için hazırlandığı TUS’u kazandı.

Kültür Sanat 21 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Bahar’ı (Demet Evgar) hatırlayalım: Bahar, kayınbabası hastalanınca asistanlığı bırakmak zorunda kalmış tıp mezunu bir ev hanımı. Hayatını ailesine adadığı yılların sonunda kendisine karaciğer nakli gerekince ilk bölümden kocasının nankörlüğüyle sınanmıştı.

Başka bir donör sayesinde kurtulan Bahar bu bölümde iyileşip eve döndü. Karaciğerini vermeyen eşi Timur (Mehmet Yılmaz Ak) ve oğluşunun vücudunun uf olmasını istemeyen kayınvalidesi utanmadan Bahar’a ‘geçmiş olsun partisi’ düzenledi; neyse ki Bahar bunlara kanmadı ve değişimini başlattı. Annesinin dediği gibi: “Bir kapıdan girdiğinde, o kapıdan asla eskisi gibi çıkamazsın.”

İlişkilerin temelleri

En sevimsiz eş listesine şimşek gibi giriş yapan Timur, eşi Bahar’ı meslektaşı Rengin’le (Ecem Özkaya) aldatıyordu. Öğrendik ki üçü aynı üniversitede okumuş; Rengin ve Timur da o zamanlar sevgiliymiş. Meğer Bahar, Timur’un ayrılık acısını atlatma aracıymış; Bahar hamile kalınca da genç yaşlarında evlenmişler. Yani evlilikleri, gerçek hayatta onlarca çiftin girdiği bir girdaptan ibaretmiş.

Asistan doktor Bahar

Bahar’ın karaciğer naklini gerçekleştiren Doktor Evren  (Buğra Gülsoy) var bir de, hani Bahar’la çift olacaklarını ta ilk fragmandan anladığımız. Bahar mesleğine dönme cesaretini Evren’den almıştı. Önce ciğerini vermeyen Timur şimdi de annesinin tek bir çanta için harcadığı miktarı, TUS dershanesine yazılmak isteyen Bahar’a vermedi. Neyse ki Bahar o uğursuz çantayı gizlice satıp dershane parasını çıkardı. TUS’a hazırlandı ve kazandı. Sonuç: Hoş geldin Bahar!

Dizi yansıması

🔴 Hemen kabak gibi ortada olan açığa değinelim: Bahar TUS’a kaç gün kala, ne ara bu kadar ders çalışabildi ve çocuğundan daha yüksek puan aldı? İnsanlar aylarını, yıllarını bu tip sınavlara veriyor. Bahar tıp çıkışlı olmasına rağmen bildiklerini hatırlaması bile zaman alırdı. TUS’u bu kadar yakın tarihli yazmasalar ve sonraki bölümler boyunca Bahar’ın canla başla çalıştığı bir süreç izletselerdi, yahu en olmadı TUS yerine pratisyen hekimlik yapsaydı da bu amatörlük yaşanmasaydı.

🔴 Timur eşi Bahar’ı, çalıştığı hastaneden mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışıyordu zira orası sevgilisi Rengin’in de iş yeri. Bahar’ı o hastanede tedavi ettirmiyordu bile, düşünün! Ama Bahar’ın bunca yıl eşinin çalıştığı hastanenin doktor kadrosundan (dolayısıyla Rengin’in de orada çalıştığından) bihaber olması saçma değil mi? İnternetten de mi hiç bakmadın ayol?

🔴 Doktor Evren’in hiç beklemediğimiz biriyle, Bahar’ın merhum kayınbabasıyla kötü anıları var belli ki. Ünlü bir doktor olan kayınbabamızın adı ne zaman geçse Evren’in suratı şekilden şekle giriyor. Bahar’ın demesine göre rahmetli çok da iyiymiş aslında. Bakalım altından ne çıkacak.

🔴 Geçmişe gittiğimiz sahnelerde izleyici, genç oyuncuların yetişkin Bahar ve Rengin’e benzerliği konusunda mutabık. Cast ekibini tebrik ediyoruz.

🔴 Bahar’ın bir de eski dostu Çağla (Elit Andaç Çam) var. İkilimizin birbirlerine destek olurken çok da eğlendiği sahneler sosyal medyada pek beğenildi. Geçmişteki bir sahnelerindeyse Şebnem Ferah’tan ‘Bu Aşk Fazla Sana’ çaldı ve dünya bir dakikalığına güzelleşti. Çağla’nın akıbeti umuyoruz ki ‘ana karakterin üç bölüm sonra buharlaşarak yok olan arkadaşı’ klişesine dönüşmez.

🔴 Hem bedenen hem ruhen iyileşmeye çalışan Bahar’ın gözü bir kitaba takıldı; biz de hemen not edelim: ‘Carl Jung: Ruhun Yaralı Şifacısı’. Bahar buradan öğrendiği “Bir insan ne kadar yaralıysa o kadar şifalıdır,” sözünü hastane mülakatında, hekimlerin şifacılığı için de kullandı. Bahar’ın Timur’a kapılmasının nedeni bile birine iyi gelme ihtiyacıymış. Onun deyimiyle “İlk görüşte şefkat.” Anlaşılan ‘Aile’ dizisinin Devin’inden sonra nur topu gibi bir yaralı şifacımız daha oldu.

🔴 Bölümün en dokunaklı sahnelerinden biri hayat yolculuğunu gözden geçiren Bahar’dan dökülen Turgut Uyar dizeleriydi:

Gözden kaçmayan detaylar:

🔴 Dizinin sansasyonel olmayan temasına rağmen neden hemen benimsendiğini gözlemledik: Kimi yetişkin hâlâ kariyeri için sınavlar peşinde koştuğundan Bahar’la motive olmuş, kimi ev hanımı kimliğiyle empati yaparak sonunda Bahar’ın öz değerini bulmasıyla umutlanmış, kimi ise kendini tanıma yolculuğunu Bahar’ınkine benzetmiş. Ama ortak kanı ağlak dizilerle çevrilmiş sektöre Demet Evgar’ın bir tutam tazelik getirdiği yönünde.

🔴 Bununla birlikte dizinin kötüleri karikatürize; sırf izleyici kızsın diye özellikle yazılmış gibiler. Dizi tam dram olmadığından bu karikatürizelik pek rahatsız etmiyor; kötü karakterler mizahi sahnelere yakıt olarak kullanılıyor. Yine de gerçekçilikten uzaklaşılmasa iyi olur.

🔴 Kaygımızsa Bahar’ın uyanışının ilk bölümde gerçekleşmesinden ve ikinci bölümde TUS’u kazanmasından pay biçerek malzemenin hızlıca tükenebileceği; çünkü konu kalmayınca diziler saçmalıyor. Kore dizisi ‘Dr. Cha’dan uyarlama dizimizde orijinal senaryoya sadık mı kalınır, daha iyisi mi yoksa daha kötüsü mü olur, göreceğiz.

3. bölümün fragmanı:

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Sonat Tokuç, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Füsun Demirel, Hatice Aslan.

Bahar: Uyanmaya hazır mısın?Bahar: Uyanmaya hazır mısın?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.