Bakan Ersoy: ‘Eylül ayında çok değerli eserler Türkiye’ye gelecek’

Son yıllarda yurtdışına kaçırılan eserlerin iadesi konusunda büyük mücadele veren Türkiye, bunun meyvelerini toplamayı sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, eylül ayında çok değerli eserlerin Türkiye'ye iade edileceğini açıkladı.

Kültür Sanat 11 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye yaklaşık 200 yıldır Anadolu topraklarından kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için hukuk mücadelesi veriyor. Son yıllarda artan bu mücadele sonuç vermeye başladı. Başta ABD olmak üzere pek çok ülkeden tarihi eserler ait oldukları topraklara, Anadolu’ya geri getirildi. Şimdi ülkenin dört bir yanındaki müzelerde sergileniyorlar. Ancak Türkiye’den kaçırılan eserler ne yazık ki binlerle ifade ediliyor. Dolayısıyla bu mücadele vites düşürülmeden devam etmeli.

12 bin 800 eser Türkiye’ye getirildi

Tarihi eser kaçakçılığıyla mücadeleye ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldığı bir televizyon programında sevindirici haberler paylaştı. Bakan Ersoy 2002’den bu yana yaklaşık 12 bin 800 tarihi eserin yurt dışından Türkiye’ye getirildiğini belirterek, “Bunların yüzde 60’lık bir kısmı, 8 bine yakını son altı yılda ülkemize getirilmiş olanlar. Biz tarihi eser kaçakçılığında da stratejik bir değişikliğe gittik. Orası bir daireydi, biz daire başkanlığı seviyesine getirdik, rütbeleri yükselttik. Ayrıca oradaki uzman eleman sayısını üç katına çıkarttık.” dedi.

Yüksek rütbeli ekiplerin karşı ülkede de aynı rütbedeki insanlarla muhatap olduklarını böylece süreçlerin daha hızlı ilerlediğini vurgulayan Bakan Ersoy, şunları söyledi: “İkinci aşamada da uluslararası iade protokolü sayısını arttırdık. Şu anda 12 ülkeye çıktı, birçok ülkeyi de protokol yapması için zorluyoruz. Uluslararası iade protokolü sayesinde, normalde 8-10 yıl süren hukuki süreçler 7-8 ayda bitiyor. Milyonlarca dolar tutacak olan hukuki süreç harcamaları birkaç yüz bin dolarla bitiyor. Süreci çok hızlandırdık, meyvelerini toplamaya başladık. Şimdi ülkesini vermeyeyim ama eylül ayında çok değerli eserler ülkemize gelmeye başlayacak”

UNESCO 24 yeni Dünya Mirası'nı açıkladı: Listede Türkiye yokUNESCO 24 yeni Dünya Mirası’nı açıkladı: Listede Türkiye yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.