Banksy koleksiyonundan nadir eserler satışa çıkıyor

Sokak sanatçısı Banksy tarafından 1990'larda yapılan nadir eserlerinden oluşan bir koleksiyon İngiltere'nin Newcastle kentinde açık artırmaya çıkıyor. Bir eserinden beklenen gelir 1 milyon dolardan fazla.

Kültür Sanat 16 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Banksy eserleri açık artırmada.

Banksy geride bıraktığımız hafta sahte eser tartışmalarıyla gündemdeydi. Sanatçının eserlerini satın alanlar bu çalışmaların orijinal olup olmadığını tespit etmek için bir mücadele içerisinde. Konu hakkındaki yetkili merci olan ve sanatçı tarafından kurulan şirket gelen yoğun taleplere yetişmekte zorlanıyor. Bu gelişmeler yaşanırken İngiltere’den sanatçının eserlerinin yeni bir müzayedede satışa sunulacağı haberi geldi. Üstelik ülkenin kuzeyindeki Newcastle kentindeki bu müzayede nadir eserleri gün yüzüne çıkıyor.

Sanatçının erken dönem eserlerinden oluşan koleksiyonu, daha geniş kapsamlı Art of Banksy sergisinin bir parçası olarak sergileniyor ve ilk kez açık artırmaya sunulacak.

Banksy eserine 1.1 milyon dolar

Sokak sanatçısı Banksy tarafından henüz tanınmış bir isim olmadan önce elle boyadığı doğum günü kartları, el ilanları ve bir dükkan tabelası açık artırmada yer alacak. Anderson & Garland müzayede evi tarafından çarşamba günü berçekleşecek müzayedede tek eserden beklenen gelir 1.1 milyon dolar. ‘Holywell Row Happy Choppers’ adlı eser satışa sunulan 11 parça arasında.

Holywell Row’daki eser, üzerinde bulunduğu ofis binasının sahibi tarafından güvenlik riski olarak görülmüş ve varlığından hiç bahsedilmeden üzeri boyanmıştı. Bina yeni sahibine geçince eser de tadilat çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı. İsmi açıklanmayan yeni evsahibi, sanat eserini binayı satın aldıktan sonra tesadüfen öğrendiğini söylemişti. Banksy’yi şöhretinden önce tanıyan satıcı Emma Houghton, kişisel koleksiyonunu paylaşmanın başkalarının sanatçının “büyüleyici ve duygusal yönünü” görmesi anlamına geldiğini söyledi.

Banksy eseri sahiplerinin içine kurt düştü: Yüzlerce insan sertifika bekliyorBanksy eseri sahiplerinin içine kurt düştü: Yüzlerce insan sertifika bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.