Banksy’nin ‘Kırmızı Balonlu Kız’ı artık balonsuz

Banksy'nin en meşhur ve olaylı eseri 'Kırmızı Balonlu Kız' artık balonsuz. Daha önce bir müzayedede kendini imha edip ismini değiştiren eserin artık başka bir adı var. Sanatçı cephesinden açıklama yapılmadı, ancak tablonun adı artık 'Balonsuz Kız.'

Kültür Sanat 29 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Banksy'nin yeni adıyla 'Girl Without Balloon/Balonsuz Kız' (2021) adlı eseri.

Banksy’nin ‘Kırmızı Balonlu Kız’ tablosunun ismi bir kere daha değişti. Bir kere daha diyoruz, zira gizemli sokak sanatçısının en meşhur eserlerinden olan ve umudun her daim var olduğunu anlatan tablonun ilginç bir mazisi var.

Takvimler 2018 yılını gösterirken tablo Sotheby’s müzayedesinde satışa çıkarılmıştı. Satışın hemen ardından tablo özel bir mekanizmayla kendini imha etmiş ve şeritler halinde kesilmişti. Olayın ardından sanatçının da onayıyla tablonun ismi Love is in the Bin (Aşk Çöp Kutusunda) olarak değiştirilmiş ve yaratım tarihi güncellenmişti.

Eser, şimdi bir kere daha isim değiştirdi ve yeniden tarihlendi. Tablo artık ‘Girl Without Balloon/ Balonsuz Kız’ adıyla kullanılıyor. Sotheby’s’in Asya’daki özel satış direktörü Nick Buckley Wood bu değişikliği müzayede evinin geçen ağustos ayında Güney Kore’de ‘Love in Paradise: Banksy and Keith Haring’ başlıklı sergiyi düzenlerken öğrendiklerini söylüyor. Sergi katalogunda eserin güncel adını gördüklerini belirten Wood sanatçının stüdyosunun isim değişikliği hakkında bir açıklama yapmadığını da söyledi.

Son değişiklik hakkında açıklama yok

Tablo 2021 yılında Londra’daki Sotheby’s müzayedesinde Buckley Wood’a telefonda teklif veren Asyalı bir koleksiyoncuya 16 milyon euroya satılmıştı. Bu satıştan sonra eserin adı ‘Balonsuz Kız’ olarak değiştirildi ve 2021 olarak yeni bir tarih verildi. Sotheby’s ve Banksy’nin stüdyosu bu değişiklik hakkında açıklama yapmadı.

Banksy eseri bu kez de çalındıBanksy eseri bu kez de çalındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.