Beyoncé ilki başardı: Country müzik listesinin zirvesinde

'Texas Hold 'Em' teklisiyle iki haftadır müzik dünyasının gündeminde yer alan Beyoncé bir ilki gerçekleştirdi. Amerikalı müzisyen Billboard'un country müzik listesinde zirveye yerleşen ilk siyah oldu.

Kültür Sanat 23 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Beyoncé yeni teklisi ‘Texas Hold Em’ ile Billboard’un Hot Country Songs listesinde zirveye yerleşen ilk siyah kadın oldu. Şarkıcı geçen haftaki Super Bowl sırasında iki yeni country şarkısını duyurmuştu. Eldeki bilgiler doğrultusunda müzisyenin gelecek albümünün country müzikten etkileneceğini tahmin etmek güç olmasa gerek. Country listesinde zirveye yerleşen ilk siyah kadın olan müzisyen bu başarısına karşı ırkçı tepkilere de maruz kaldı.

Beyoncé country müzik diyarında yasaklandı

ABD’nin Oklahoma kentinde yerel bir radyo müzisyenin ‘Texas Hold Em’ şarkısını çalmama kararı almıştı. Country müziğin en çok dinlendiği bölgelerden Oklahoma’daki bu karar sonrası Beyoncé dinleyicileri radyoya kaarşı kitlesel eylemler yaptı. Radyonun kararının ırkçı olduğunu savunan müzikseverlerin baskısıyla sanatçının yeni şarkısı çalınmaya başladı. Geri adım atan radyo yönetimi kendilerine yöneltilen ırkçı suçlamalarını kabul etmedi.

Beyoncé Hot 100, gospel, Latin ve R&B listeleri de dahil olmak üzere Billboard’un yedi listesinde solo sanatçı olarak zirveye yerleşti. Diğer yeni parçası ’16 Carriages’ ise listeye dokuz numaradan girdi. 42 yaşındaki müzisyenin country müziğe adım atması, bu müzik türünün siyah kadınlara yönelik yaklaşımı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Müzik tarihçileri ve eleştirmenler country müziğin uzun zamandır siyah kadınlara düşmanca davrandığını görüşünde birleşiyor. Ancak günümüzde radyo yöneticileri popun en büyük isimlerinden birinin bu türde şarkı üretmesini destekliyor ve çalma listelerinde sıklıkla yer vermeyi tercih ediyor.

Müzik Radarı'nda bu hafta: Kargo'ya saygı serisi, Jennifer Lopez ve Kanye West yenileriMüzik Radarı’nda bu hafta: Kargo’ya saygı serisi, Jennifer Lopez ve Kanye West yenileri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.