Bohemian Rhapsody az daha Mongolian Rhapsody oluyormuş

Queen'in efsanevi şarkılarıdan olan 'Bohemian Rhapsody'nin ilk ismi 'Mongolian Rhapsody'miş. Bu gerçek Freddie Mercury' ile ilgili eşyaların satışa çıkışı sırasında anlaşıldı. Mercury neden şarkının ismini değiştirdi bilinmiyor ama be değişiklikten grup üyeleri bile yeni haberdar oldu.

Kültür Sanat 2 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
'Bohemian Rhapsody' 31 Ekim 1975 tarihinde yayınlanmıştı.

‘Bohemian Rhapsody’, kuşkusuz 20. yüzyılın en büyük bestelerinden biri. BBC’nin anketine göre İngilizlerin en sevdiği şarkılar listesinde zirvede yer alan ‘Bohemian Rhapsody’ hakkında ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Spotify’da şu ana kadar 2 milyar 148 milyon 280 bin kez dinlenen ‘Bohemian Rhapsody’yi yazarken Freddie Mercury meğer isim konusunda kararsız kalmış. 10Haber’de geçen nisanda okuduğunuz haberde Freddie Mercury’ye ait özel eşyaların Sothesby’s’de açık artırmaya çıkacağından bahsetmiştik.

Bohemian Rhapsody’yi yazarken Freddie Mercury kararsız kalmış

Freddie Mercury’nin yasal varisi olan Mary Austin’in açık artırmada satışa sunacağı özel eşyalar arasında efsane müzisyenin şarkı sözlerini karaladığı eskizler de yer alıyor. Üstelik bunlardan biri de 20. yüzyılın artık klasikleşmiş yapıtı olan ”Bohemian Rhapsody’e ait. Freddie Mercury, şarkıyı yazarken ismi konusunda kararsız kalmış. Açık artırmada satışa sunulacak eskiz kâğıdına göre Freddie Mercury’nin 31 Ekim 1975 tarihinde yayınladığı başyapıtının adı az daha ‘Mongolian Rhapsody’ olacakmış.

‘Bohemian Rhapsody’ şarkısı için 15 sayfa taslak yazan Freddie Mercury, bestesini nihayete erdirdiğinde ‘Mongolian’ ibaresinin üstünü çizip yerine ‘Bohemian’da karar kılıyor. Freddie Mercury’nin fikrinin neden değiştiğini bilebilmemiz ne yazık ki mümkün değil. Şarkı sözleri batmış bir İngiliz havayolu şirketi olan British Midland antetli kâğıt üzerine üzerine yazılmış ve bazı sayfalar Mercury’nin soyut karalamalarıyla süslenmiş. Üstelik Moğol kelimesi, 1,2 milyon sterlin ya da yaklaşık 1,5 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen taslaklar arasında başka hiçbir yerde geçmiyor.

Queen’in resmi biyografi yazarlarından Jim Jenkins, Freddie Mercury’yi yıllardır tanımasına rağmen ‘Mongolian Rhapsody’ fikrini hiç duymadığını söyledi. Jenkins, şarkıcının şarkı sözlerini ya da başlıklarını açıklamayı hiç sevmediğini de sözlerine ekledi. Mercury bunu, dinleyicilerinin yorumumuza bırakırdı.

Freddie Mercury’nin el yazısıyla ‘Mongolian Rhapsody’ taslağı

Freddie Mercury’nin sanat koleksiyonu da satışta

Efsane müzisyenin şarkıyı karaladığı eskizler 8 Haziran’a kadar New York’ta sergilenecek. Sothesby’s’deki müzayede öncesi müzikseverlerin ziyaretine açılan Freddie Mercury’ye ait bu ve daha nice özel eşya tahmin edilebileceği üzere büyük ilgi görüyor. En az 6 milyon sterlin paha biçilen özel eşyalar arasında eskizlerin yanı sıra Freddie Mercury’nin özel sanat koleksiyonuna ait tablolar da yer alıyor.

Sotheby’s satışı, Freddie Mercury’nin ‘Somebody to Love’, ‘We Are the Champions’ ve ‘Killer Queen’ gibi diğer Queen klasikleri için hazırladığı taslakları da içeriyor. Hepsinde Mercury’nin şarkı sözlerini söylemek için kelimeler aradığı, bazen de birden fazla varyasyon denediği görülüyor.

Queen müzikal haklarını 1.1 milyar dolara satışa çıkardıQueen müzikal haklarını 1.1 milyar dolara satışa çıkardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.