Dünyanın en ünlü festivali çamura bulandı: Burning Man’de binlerce insan mahsur

Dünyanın en ünlü festivallerinden biri olarak kabul edilen Burning Man'de trajedi yaşanıyor. ABD'nin Nevada eyaletindeki çöl arazide düzenlenen festival aşırı yağışlar nedeniyle yarım kaldı. Bir izleyici yağışlarda hayatını kaybederken festival için çöle gelen müzikseverler de mahsur kaldı.

Kültür Sanat 6 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Burning Man festivali'nin gerçekleştiği çölde olumsuz hava koşulları devam ediyor.

Black Rock Çölü belki de yıllar sonra ilk kez bu denli bir yağış gördü. Amerika Birleşik Devletleri’nin Nevada eyaletindeki bu devasa çölde etkili olan yağışlar dünyanın en büyük festivallerinden birini de vurdu. Her yıl elektronik müziğin kalbinin attığı ve katılımcıların özel kıyafetleriyle adeta bir görsel gösteriye imza attığı Burning Man, şiddetli yağışlardan olumsuz etkilendi.

Festival alanında etkisini gösteren şiddetli yağış nedeniyle bir seyirci hayatını kaybetti. Bu olay üzerine soruşturma başlatıldı. 27 Ağustos’ta başlayan festivalin son günü olan 4 Eylül’de etkisini gösteren şiddetli yağışlar sahne performanslarını da etkiledi.

Yoğun yağışın etkisiyle festivalin düzenlendiği Black Rock Çölü’nde çamur birikintileri oluşurken bu devasa büyüklükteki bölgeden ayrılmak da bir hayli zorlaştı. Yakınlarında donanımlı bir yardım tedariğinin bulunmadığı festivalin katılımcıları çölde mahsur kaldı.

Burning Man için hem ABD hem de farklı ülkelerden gelen katılımcılar şu an hava şartlarının daha elverişli bir hale gelmesini beklerken alana şahsi otomobilleriyle gelen kimi müzikseverler alanı terk etmek için yollara düştü. Otomobili olan festival katılımcıları yolda uzun bir konvoy oluştururken diğerlerinin bekleyişi ise hâlâ devam ediyor. Seyyar tuvaletlerin bulunduğu bölge de yağıştan etkilenirken kullanım dışı kaldı. Bölgeye dair hijyen endişesi de üst seviyeye çıktı.

Burning Man organizatörleri: Yiyeceklerinizi idareli tüketin

Otomobillerle uzun konvoylara neden olanlar da belli bölgelerde oluşan çamur birikintilerini aşamazken Burning Man yönetimi, katılımcıları alandan ayrılmaması yönünde uyardı. Uçuşların da gerçekleşemediği bölgede katılımcıların yemek ve su stoklarını idareli kullanmasını isteyen festival yönetiminin bu uyarısı, alanda paniğe de yol açtı.

Yağışların önümüzdeki saatlerde de devam edeceğini belirten festival organizatörleri, etkinlik alanının zeminin kurması için birkaç güne ihtiyaç duyulduğunu da belirtti. Şimdilik bölgede yiyecek ve içecek sıkıntısının bulunmadığını belirten organizatörler alanda bulunan stantlarda yemek tedariiği de sağlandığını vurguladı.

Henüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev'i takdimimizdirHenüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev’i takdimimizdir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.