Cannes’da mesai grevi: Geçinemiyoruz

Cannes Festivali İşçi Grubu grev hazırlığında. Çalışanlar yayınladıkları açık mektupla mesai ücretlerinin yetersizliği ve sigorta sistemindeki eksikler nedeniyle tüm meslektaşlarını greve çağırıyor. 77. Cannes Film Festivali bu sene 14-25 Mayıs'ta.

Kültür Sanat 7 Mayıs 2024
77. Cannes Film Festivali, bu yıl 14-25 Mayıs’ta düzenlenecek.

77. Cannes Film Festivali’ne geri sayım başladı. Festival jürisi ve programı açıklandı ancak 14 Mayıs’ta başlayacak festivalin gündeminde başka bir konu var. Festivalin 200’e yakın çalışanı grev hazırlığında. Collectif des précaires des festivals de cinéma/Film Festivalleri Güvencesiz İşçiler Kolektifi adlı grup Deadline’a greve hazırlandıklarını doğrulayan açık bir mektup gönderdi. Grup festivalin tüm işçilerini greve çağırıyor.

Mektupta film festivallerinde çalışan insanların artan güvencesizliği hakkında festival yetkilileri uyarıldıktan sonra grev çağrısında bulunmaya karar verildiği yazıyor. Cannes işçilerini greve götüren iki temel sebep var. İşçiler mesai ücretlerinin yetersizliğinden şikayet ediyorlar. Ayrıca alabildikleri ücreti de ancak ısrar ederek alabildiklerini söylüyorlar. Bir diğer sorun da sigorta sistemindeki eksiklikler. Fransız film festivallerinde birçok işçi işsizlik ödeneğinin dışında tutuluyor. İşçiler bunun değişmesini talep ediyor.

Grev stratejisi bu hafta açıklanacak

Anonim kaynaklar festivalin dünyanın önde gelen isimlerini ağırlamak için ayırdığı bütçeyi göz önünde bulundurarak haklarının verilmesini talep ediyor: “Kimse festival çalışanlarının koşul ve maaşlarını sorgulamıyordu. Hepimiz işi kabul etmiştik, çünkü hayatımız çok zor olmasına rağmen filmleri sevdik.  Şimdi herkes bize verilen bu ücretin ne kadar saçma olduğunu tartışıyor.”

Grev kararı nasıl uygulanacak, festival bundan nasıl etkilenecek, şu an için kesin bilgi yok. Ancak grup grev stratejisini belirlemek için perşembe günü buluşacak. Kararlarını toplantıdan sonra açıklayacak. Grev çağrısı basın görevlilerini ve yönetici personeli de kapsıyor.

77. Cannes Film Festivali 14-25 Mayıs’ta.

Cannes Film Festivali'nde ustalar yarışacakCannes Film Festivali’nde ustalar yarışacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.