Cannes 2024: Blanchett’in Filistin çıkışı, Costner’ın gözyaşları, Godard’ın vedası

Cannes Film Festivali'nde Cate Blanchett kırmızı halıda Filistin'i hatırlattı. Kevin Costner 36 milyon dolar yatırdığı filminin galasında gözyaşlarını tutamadı. Godard son kez kameraya baktı. Screen'in yaldız tablosunda 'The Substance' filmi önde.

Kültür Sanat 21 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Oyunculuk hayatına iki Oscar, üç Altın Küre, üç BAFTA ödülü sığdırmış, Cannes ve Venedik film festivallerinde jüri başkanlığı yapmış, tiyatro sahnesi ve televizyonlarda da izleyicilerle buluşmuş bir isim Cate Blanchett. Kariyeri ve unutulmaz performanslarıyla günümüzün en önemli oyuncularından olan Blanchett duruşu ve açıklamalarıyla sinema endüstrisinin en cesur isimlerinden biri.

Daha önce İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayan, ateşkes çağrısı yapan ve hükümetleri eleştiren bildiriye imza atan Blanchett bu kez de Cannes Film Festivali’nde boy gösterirken Filistin’e destek verdi. Blanchett kırmızı halıda siyah elbisesiyle yürürken her şey çok normal görünüyordu. Ancak gazetecilere poz verdiği sırada siyah elbisesinin kuyruğunu geriye doğru attı. O sırada elbisenin yeşil kumaşı ve Filistin bayrağının renkleri ortaya çıktı.

Blanchett, Rumours Guy Maddin, Evan Johnson ve Galen Johnson’un yönettiği ‘Rumors’ filminin dünya prömiyeri için Cannes’da. Film yarışma dışı bölümde gösterildi. G7 zirvesinde bir ormanın ortasında mahsur kalan yedi liderin yaşadıklarını anlatan filmde Blanchett Hilda Ortmann adında kurgusal bir Alman şansölyesini oynuyor. Bir kıyamet komedisi olan filmin kara mizahının festivalde beğenildiği gelen haberler arasında.

Cannes’da bir western ve Kevin Costner’ın gözyaşları

Yarışma dışı gösterilen bir diğer filmse 69 yaşındaki Kevin Costner’in yapımcılığını üstlendiği, yönettiği ve başrolde oynadığı western destanı ‘Horizon: An American Saga’. Bu film için Costner’ın 20 milyon dolar yatırdığı yazılmıştı. Costner Cannes’da tam rakamı verdi 36 milyon dolar. Öyle ki çiftliğini bile ipotek ettirmiş.

Filmin ilk gösteriminde 10 dakika alkış alması Costner’ı duygulandırdı. Gözyaşlarını tutamayan Costner şakayla durumu geçiştirmeye çalışıp “Konuşmam gerektiğini anlamam için bu kadar uzun süre alkışlamak zorunda kaldığınız için üzgünüm” dedi. Konuşmasında da izleyicilere teşekkür eden Costner “Sadece benim için değil, benimle birlikte gelen oyuncular, bana inanan, çalışmaya devam eden insanlar için çok güzel bir an. Burası gibi bir yer yok. İlginizi asla unutmayacağım. Filmi biz yaptık ama film artık bizim değil sizin” diyerek filmi seyircilere emanet etti.

Amerika’nın İç Savaş’ı öncesinde ve sonrasında batıya doğru genişlemesini konu alan film gelen yorumlara bakılırsa pek beğenilmemiş görülüyor. En iyi niyetli yorum The Guardian’dan geldi: “Kevin Costner’ın yakışıklı görünümlü ama tuhaf bir şekilde kayıtsız yeni western filmi, üç saatlik bir sürenin ardından tatmin edici bir hikâye anlatma konusunda pek başarılı olamıyor.” Film 28 Haziran’da ABD’de vizyona girecek. Bakalım vizyon zamanı nasıl karşılanacak.

Godard son kez kameraya bakar ve hayat kararır

Pek bahsi geçmiyor ama sinemanın ilahlarından Godard da festivaldeydi. 13 Eylül 2022’de yaşamına son veren yönetmenin son filmi ‘Scénarios / Senaryolar’ adını taşıyor. Ölmeden önceki son isteği bu filmi tamamlamakmış. Filmin son sahnesinin de 12 Eylül Pazartesi çekilmesi planlanmış. Lakin o son sahne için Godard’ın Jean-Paul Sartre’ın bir kitabından alıntıya ihtiyacı oluyor. Ama kitap yok. O kitap bir şekilde bulunuyor. 12 Eylül akşamı Godard yatakta gözlüklüğüyle otururken Sartre’dan o alıntıyı okuyor ve kameraya son bir bakış atıyor. Sonra kamera kapanıyor. Ertesi gün de hayat kamerası kapanıyor.

Eleştirmenlerin yıldız tablosuna göre Altın Palmiye yarışında ‘The Substance’ önde

Altın Palmiye yarışında filmler gösterile dursun Screen dergisinin geleneksel yıldız tablosu Cannes’daki filmlerle ilgili bir fikir veriyor. Sinema yazarlarının puanlarından oluşan yıldız tablosunda şimdiye kadar gösterilen filmler arasında 4 puan üzerinden ortalaması 3’ü bulan film yok. Coralie Fargeat imzalı ‘The Substance’ 2.7 ortalama ile yarışı önde götürüyor. Onu 2.6 ortalama ile Jia Zhanqke  imzalı ‘Caught by The Tides’ filmi takip ediyor.

 

Cannes 2024: Yorgos Lanthimos’tan tuhaf ve karanlık öykülerCannes 2024: Yorgos Lanthimos’tan tuhaf ve karanlık öyküler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.