Caz müziğinin akım yaratan piyanisti Ahmad Jamal hayatını kaybetti

Miles Davis'e ilham verecek kadar özgün bir isimdi Ahmad Jamal. Üç yaşında ilk defa dokundu piyanonun tuşlarına sonrasında sürekli çaldı. Caz müziğin yatağını değiştiren müzisyenlerden biri oldu. 92 yaşında vefat eden sanatçı hayatı boyunca birkaç kez Türkiye'ye de gelmişti.

Kültür Sanat 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Caz müziğinin kendi adına bir tür yaratan en önemli isimlerinden biri olan piyanist Ahmad Jamal 92 yaşında hayatını kaybetti. Cemal’in prostat kanserinden öldüğü açıklandı.

1930 yılında ABD’nin Pittsburgh kentinde doğan ve müziğe üç yaşında başlayan Jamal, 1940’lardan beri sahnelerdeydi. Caza ilk başladığında Charlie Parker’ın yarattığı ‘bebop’ akımı içinde müzik yapan Jamal zaman içinde kendi çok daha sade müziğini yaratmaya başladı ve bu tarz da en az bebop kadar caz dünyasında etkili oldu.

Uzun sahne ve müzik kariyeri boyunca Jamal’ın etkilediği çok sayıda önemli isim oldu. İlk akla gelenlerden biri, birlikte de çok kez sahne aldığı dev caz trompetçisi Miles Davis’di. Davis bir seferinde onun için ‘Benim bütün esin kaynağım Jamal’ın müziğidir’ demişti. Benzer şekilde, daha sonraki yıllarda çok büyük isimlere dönüşecek olan Keith Jarret, Herbie Hancock gibi caz piyanistleri de, deyim yerindeyse Jamal’ın ‘Paltosunun altından çıktı.’

1960’da müslümanlığı seçen Jamal, Türkiye’ye de konser vermeye gelmişti. Daha geçen yıl, 60’lı yıllarda canlı performans sırasında kaydı yapılmış iki albüm yayınlamıştı.

Ahmad Jamal 2006’da İstanbul Caz Festivali kapsamında, 2011’de de Ramazan’da Caz etkinliği için Türkiye’ye gelmişti. Jamal Türkiye’ye geldiğinde Sevin Okyay ile konuşmuştu. Üç yaşında piyano çalmaya başlayan sanatçı “Hayranlarımın yaşı bir yaşından 92’ye kadar uzanır. Müzik her yaşa, her düzeye erişir. Altı aylık bir bebek, bizi duyduktan sonra piyanoya gidip çalmaya başladı. İnsanları yaşına göre kategorize etmeyi sevmem. Müziğimizin her yaşta aklı harekete geçirdiğini umuyoruz” demişti.

Caz müziğinin dev ismi Wayne Shorter hayatını kaybettiCaz müziğinin dev ismi Wayne Shorter hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.