Coldplay’in en ham, en acemi hali artık 19 yaşında

Onlar bugün artık dünyanın en popüler topluluklarından biri. Birliktelikleri çeyrek yüzyılı geride bırakan Coldplay'in üçüncü stüdyo albümleri 'X&Y' 19 yaşında. Müzik Radarı bu hafta bu özel albüme odaklanıyor.

Kültür Sanat 3 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Coldplay'in 2005'te yayınladığı 'X&Y' 9 milyon adetle o yılın en çok satan albümü oldu.

Londra’nın kuzeyinde Arsenal ve Tottenham gibi iki güçlü kulübü olan bölge su kanalı ve göçmenleriyle bilinir. Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs’ın her iki tarafı ve Balkanlardan gelenlerin ağırlıkta yaşadığı bölgenin en gözde semtlerindendir Camden. ‘Peaky Blinders’ dizisinin kuşkusuz bunda etkisi büyük. Ancak semt Oasis, Arctic Monkeys, Amy Winehouse, Dua Lipa ve Coldplay gibi müzisyenlerin dünyaya seslerini ilk duyurduğu yer olma özelliği de taşıyor.

Coldplay baskı altında

Coldplay 1997’de kurulduğunda grup üyeleri Londra’nın kuzeyinde Camden’da yaşamaya başlamıştı. 2000’de yayınladıkları ‘Parachutes’ ve 2002 tarihli ‘A Rush of Blood to the Head’ albümleriyle grup dinleyici nezdinde beklentiyi bir hayli yükseltmişti. Nasıl yükselmesin? ‘Yellow’, ‘Trouble’, ‘Clocks’ ve ‘The Scientist’ gibi yayınlanır yayınlanmaz büyük beğeni toplayan şarkılar bestelenmişti. Takvimler 30 Mayıs 2005’i gösterdiğinde ilân edilen tarihten bir hafta önce grubun yeni albümü internete sızdırılmıştı. Kanun dışı müzik paylaşım sitelerinin çok yaygın olduğu o dönemde bu sıradan bir haberdi.

Biz yine de resmi tarihe göre hareket edelim. Üç yıllık bekleyişin ardından 6 Haziran 2005’te ‘X&Y’ yayınlandı. Grubun bu üçüncü albümü çıktığı günden itibaren büyük ilgi gördü. Albüm satışlarının henüz anlam taşıdığı o yıllarda ABD’de bir haftada 750 bin adet sattı. The Beatles, Queen, The Rolling Stones ya da Elton John değilseniz ABD müzik piyasasında bunun adı zoru başarmaktı. Albüm 2005’in sonunda 8.5 milyonluk satış adedine ulaştı. Bu rakamla da yılın en çok satan albümü oldu.

Chris Martin üçüncü albümleri ‘X&Y’ hakkında verdiği bir röportajda şunları söyleyecekti: “Matematikte aranan cevaplar daima X ve Y idi ancak gerçek hayatta kimse cevapları bilemiyor. Bana gore albüm bu cevaplanamayan sorular ve açıklanamayan gerçekler karşısında ne yapılması gerektiği ile ilgili. Bu albüm grubumuzun en ham, en acemi halini yansıtıyor, gerçek bizlerin sesi… Dinlediğimizde bizi sarsan bir şey yapmak istedik”

Gwyneth Paltrow’a adanmış bir şarkı: Fix You

Albümün en gözde şarkısı ‘Fix You’ oldu. Şarkının klibinde Chris Martin Londra’yı ikiye ayıran Thames nehri üstündeki köprüde koşuyordu. Bu sonradan Londra’yı ziyaret eden Coldplay dinleyicilerin rutini haline geldi. Evet, yağmurlu havada ayakkabım mahvolmuştu! Şarkı için pek çok şey söylendi. Chris Martin bunalımda mıydı? Eski bir sevgilisine mi yazmıştı? Grubun her konserinde çaldığı ve bir arada oldukları sürece de mutlaka çalacakları ‘Fix You’ şarkısı Chris Martin’in o dönem evli olduğu oyuncu Gwyneth Paltrow için yazılmıştı. Hatta biraz daha detay verecek olursak, şarkı Paltrow’un babasını kaybettiği günün gecesinde döküldü kâğıda. Her büyük yapıt gibi bu da büyük bir acı ürünüydü.

Spotify’ın güncel verilerine göre ‘Fix You’ 1.5 milyar kez dinlendi. Bu rakam size çok gelebilir, ki öyle zaten. Ancak yine Coldplay imzalı ‘Something Just Like This’in 2.5 milyar, ‘Yellow’un 2.2 milyar ve ‘Viva La Vida’nın 2.1 milyar kez dinlendiğini düşünecek olursak bu rakam çok da şaşırtıcı gelmeyecektir. Neticede karşımızda kendisiyle yarışan bir grup var.

Camden barlarından Glastonbury’ye

Prime Video’da yayınlanan Coldplay belgeselinde Chris Martin’in ilk albümleri ‘Parachutes’ yayınlanmadan kendi el kamerasına kaydettiği bir hatıraya yer verilir. Martin kendisinden emin bir şekilde iki yıl sonra Glastonbury’de sahne alacaklarını söyler. Tam da öyle olur. Camden semtinde başlayan bu yolculuk bugün evrensel bir hikâyeye dönüşmüş durumda. Müziklerine sıkı sıkıya bağlı İngiliz grup, ‘X&Y’dan sonra yayınladığı albümlerde daha fazla dinleyici kazanmayı başardı. Grubu daha eskiden tanıyanlar bu özellikleriyle övünürken kimileri de “ilk üç albümden sonra bozdu” görüşünde.

Coldplay her şeyin çok daha hızlı tüketildiği bu çağda klasikleşebilen besteler yapan ve Brezilya’dan Yunanistan’a, Fransa’dan Filipinler’e stadyumlarda kapalı gişi konser verebilen az sayıdaki topluluklardan biri. ‘X&Y’ albümün mirası da bunda önemli paya sahip. ‘Fix You’ dışında ‘Speed of Sound’ ve ‘Talk’ gibi yüzlerce milyon kez dinlenen şarkılara sahip albüm, bir kuşağın da yaşlandığını anlardan biri olma özelliği taşıyor. Sahi 19 yıl ne ara geçti?

Coldplay çevre duyarlılığında sanatçılara örnek oluyorColdplay çevre duyarlılığında sanatçılara örnek oluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.