Müzik Radarı sunar: Nostaljik yılbaşı şarkıları

2023'ü geride bırakmaya hazırlanırken her yılbaşı gelenekselleşen şarkılar yeniden gündemde. Öyle ki Wham'ın 39 yıl önce yayınladığı 'Last Christmas' müzik listelerinde zirvede. Hal böyleyken biz de yılbaşı şarkılarına yakından bakalım dedik.

Kültür Sanat 25 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yaşanan felaket ve savaşlardan ötürü hiç de iç açıcı olmayan bir yılı geride bırakıyoruz. Bu yılı her şeyiyle geride bırakıp hayata dair güzellikleri daha çok konuştuğumuz bir yıla kavuşmak herkesin dileği. Şarkılar da yıllardır bunu söylüyor. Klasik müziğin koral bestelerinden Elton John’a, Wham’dan Coldplay’e yılbaşı temalı şarkılar haliyle her yıl şu aralar revaçta. Üstelik bu yıl dikkat çeken bir habere de iki gün önce 10Haber‘de yer verdik. Bir yılbaşı klasiği olan Wham’ın ‘Last Christmas’ yayınlandıktan tam 39 yıl sonra müzik listelerinde zirveye yerleşti. Müzik Radarı bu tarihi âna kayırsız kalamazdı.

Müzik Radarı’nda farklı kuşaklar bir arada

1984 yılının Aralık ayında yayınlanan ve Wham grubunun en sevilen parçalarından biri olan ‘Last Christmas’ sonraki yıllarda da yılbaşı temalı kutlamalarda karşımıza en çok çıkan şarkılardan olmayı başardı. Bu ölümsüz şarkı şimdi de yayınlanmasının üstünden geçen 39 yıla rağmen birinciliğin tadını çıkarıyor. Keşke George Michael da bu günleri görebilseydi.  Müzik Radarı’na takılan bir diğer şarkı ise Elton John ve Ed Sheeran’ın seslendirdiği ‘Merry Christmas’. İki farklı kuşağın en önemli isimlerinin 2021’de kaydettikleri bu şarkı son yıllardan klasiklerinden.

Listede yer alması gereken bir diğer şarkı da  Coldplay’den. Türkiye’de yolu yıllardır gözlenen topluluklardan biri olan Coldplay’in ‘Christmas Lights’ şarkısı da elbette bu listede. Grubun ender teklilerinden biri olan şarkı, sözleri itibarıyla da yılbaşının güzel dileklerini içeriyor. Şimdi biraz eskilere gidiyoruz. Özellikle 1990’lı yılların ikinci yarısına damga vuran isimlerden biri olan Mariah Carey, ‘All I Want for Christmas is You’ şarkısını yayınladığında büyük beğeni toplamıştı. Yıllardır süre gelen sesi güzel mi değil mi tartışması bir yana, şarkı, artık yılbaşı klasiklerinden biri.

Frank Sinatra ve Elvis Presley’in de yer aldığı listede caz efsanesi Louis Armstrong da ‘Christmas Night in Harlem’ yılbaşı, denince akla gelenlerden. Hayranlık uyandıran sesiyle Norah Jones, ”Christmas Calling’ ile yılbaşı ruhunu yansıtan bir diğer şarkıya imza atan isim. Brenda Lee, artık bir klasik olan ‘Rockking Around the Christmas Tree’ şarkısıyla listemizde.Chris Rea ve Ramones de şarkılarıyla yılbaşı ruhuna kendi tarzları doğrultusunda katkı sunarken bunu yapan bir diğer isim de Robbie Williams oldu.

Geçen ay müzikal yolculuğunu konu alan belgesel Netflic’te yayınlanan ve hakkında pek çok yeni şey öğrendiğimiz İngilizlerin çok sevdiği müzisyeni 2020 yılında yayınladığı ‘The Christmas Present’ albümünün tüm şarkılarıyla aslında bu listede yer almayı hak ediyor. Ancak diğerlerine hak geçmesin diye Rod Stewart ile birlikte seslendirdikleri ‘Fairytales’ şarkısını listeye ekliyoruz. Christina Aguilera ‘Christmas Time’ şarkısıyla yılbaşı için şarkı seslendirenler arasına katılırken Kylie Minogue ve Iggy Pop düeti ‘Christmas Wrapping’ da akıllarda yer edinen şarkılardan. Sia ve Bruce Springsteen’i de anarak listemizi sonlandırıyoruz. Bakalım yeni yılda, yeni yılbaşı şarkıları duyabilecek miyiz?

Konser Kurdu Yılbaşı ÖzelKonser Kurdu Yılbaşı Özel

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.