Cover şarkılardan dünya listelerinde zirveye Zeynep Bastık’ın öyküsü

'Lan' şarkısıyla dünya listelerinde zirveye ortak olan Zeynep Bastık'ın müzik yolculuğu çok genç yaşta başlamıştı. İnternette yayınladığı coverlar ile ismini duyurmaya başlayan müzisyen günümüzün en çok dinlenen isimlerinden biri haline geldi.

Kültür Sanat 30 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

O, adını duyurmaya başladığı 2012 yılında henüz 19 yaşındaydı. Hakkında ekşisözlük’te yazılan ilk şeyler ileride büyük bir şöhret yakalayacağıydı. Öyle de oldu. Zeynep Bastık, bugün artık sadece Türkiye değil, dünya listelerinde de zirveye oynayan bir müzisyen.

Sözleri ve müziği Mabel Matiz’e ait ‘Lan’ şarkısıyla Spotify’ın Global 50 listesinde 21. sıraya kadar yükselen, Billboard listesinde ilk 10’a giren ve YouTube’un küresel trend listesinde zirveye ortak olan müzisyen adını Murat Dalkılıç’ın vokali olarak duyurmuştu. Sonrasında da bunu çok sayıda cover çalışması izledi.

Ve Zeynep Bastık klipte

8 Temmuz 1993’te müzisyen bir ailenin çocuğu olarak Çanakkale’de doğan Zeynep Bastık, ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. İlk gençlik yılları bu kentte geçen müzisyenin İzmir ile doğal olarak güçlü bir bağı var. Lise yıllarında henüz 17 yaşındayken İzmir’deki bir gruba solist olarak müzik dünyasına adım attı. Üstelik bu işten para da kazanıyordu. Jackpot adlı bu grupla iki yıl boyunca üniversite şehirlerinde konserler veren müzisyen, bu süreçte kariyerinde farklı bir yolu da denedi. Bir süre Anadolu Ateşi’nde dansçılık yaptı. Ancak belli ki müzik ağır basıyordu. 2012’de yayınlanan bir klip onun ulusal çapta ilk görünürlüğünü sağladı.

İki yıl boyunca vokalistliğini yaptığı Murat Dalkılıç’ın ‘Lüzumsuz Savaş’ şarkısında müzisyenle aslında düet yapan Zeynep Bastık, klipte de yer alır. Yayınlandığı dönem büyük beğeni toplayan şarkıyla ekran karşısına çıkan genç müzisyen yavaş yavaş Google aramalarında da kendisine yer bulmaya başladı. Zaten ekşisözlük’te hakkında ilk yazılan yazı da yine bu döneme denk geliyordu.

Murat Dalkılıç ile konserlerde ve kayıtlarda birlikte çalışan genç şarkıcı için artık kendi yolunu çizme vakti gelmişti. Önünde büyük bir patlama yapması için fırsat vardı ve o, bunun peşinden cesurca gitti. 2014 yılında ilk şarkısını yayınladı. ‘Fırça’ adını taşıyan parçada Murat Dalkılıç’ın da katkısı büyüktü. İlk şarkısına yağmurlu bir havada ormanda klip çeken müzisyen, solo kariyerine biraz depresif bir başlangıç yapmıştı.

Sezen Aksu coverlarıyla bir üst seviyeye çıkıyor

‘Fırça’ yayınlandıktan sonra Zeynep Bastık, uzun sayılabilecek bir süre sessiz kaldı. 2017 yılında ‘Şahaneyim’ adını taşıyan ikinci teklisini yayınlayan müzisyen, 2019 yılına kadar yeni bir tekli yayınlamadı. Ancak bu süre içerisinde adını YouTube’da yayınlanan cover çalışmalarıyla duyurmayı sürdürdü. Yeniden seslendirdiği çalışmalarının sayısı zaman içerisinde o kadar ki arttı ki adı, bu dönemde adı cover çalışmalarıyla özdeşleşmeye başladı.

Bu noktada en büyük kırılma 2019’da yaşandı. Rapçi Ezhel’in ‘Felaket’ coverı ona büyük bir popülerlik kazandırdı. YouTube kanalının aboneleri bu dönemde her gün binlerce kişi artmaya başladı. Sosyal medyadan paylaştığı cover çalışmaları artık kaçınılmaz bir şekilde her kullanıcının önüne düşmeye başladı. Yine 2019’da Anıl Piyancı ile yaptığı düet ‘Bırakman Doğru mu?’ ile yeni dinleyiciler kazandı. 2019’un sonunda paylaştığı bir video yeni yılda da çok konuşuldu, çok paylaşıldı.

Binlerce izleyici yeni yılı Zeynep Bastık’ın yorumladığı Sezen Aksu şarkılarıyla karşıladı. Peş peşe gelen bu cover çalışmalar kimileri tarafından tiye alınsa da genç müzisyen bu çalışmalarına ara vermeden devam etti.

Herkesin evlere hapsolduğu pandemi dönemi bu noktada şarkıcının kariyeri için de bir kırılma oldu. Bu dönemde pek çok müzisyen gibi o da YouTube kanalındaki paylaşımlarını artırdı. Ancak diğerlerinden farklı olarak çok daha fazla izlendi. Dışarıya çıkamayan insanların yapabileceği sayılı şeylerden biri onun canlı performanslarını dinlemekti. Konserlere hasret kaldığımız o karanlık günlerde insanlara ilaç gibi gelmişti bu canlı kayıtlar.

Zeynep Bastık artık magazinin de gündeminde

Bu dönem Zeynep Bastık’ın kariyerinde büyük bir sıçrayış olarak tarihe geçerken pandemi kısıtlamalarının esnetilmesiyle birlikte yavaş yavaş konser programları da gelmeye başladı. Ancak bunlar ona yetmiyordu. Yapılacak daha çok sıçrayış vardı. 20212de yayınladığı ‘Zeynepdisco’ adlı yedi şarkıdan oluşan ilk albümü bunlardan biriydi.

Müzisyen aynı dönemde magazin basınının da radarına daha fazla girmeye başladı. 2021’de menajeri Tolga Akış ile evlendi. Evliliği süresince yakın arkadaşı müzisyen Edis ile paylaştığı videolar çok tartışıldı. Magazin basını için aranılan malzeme bulunmuştu. Bu danslar günlerce konuşuldu. Her iki isim uzun yıllardır yakın arkadaş olduklarını açıklası da tartışmaların ateşini dindirmedi. Müzisyenin, menajeri Tolga Akış ile evliliği bir yılın sonunda boşanmayla bitti.

Fırtınalı bir yılın ardından genç müzisyen müzikal çalışmalarına yoğunlaştı. Fransız müzisyen Nej’in ‘Paro’ adlı çok sevilen şarkısını Türkçeye uyarlayan genç şarkıcı ‘Ara’ adını verdiği bu şarkıyla her arabadaki radyosunda ya da her kafenin hoparlöründe yankılandı. Şarkının klibi, Youtube’da en çok izlenen Türkçe videolardan biri oldu.

Şarkısı sokaklarda yankılanan Zeynep Bastık bu süreçte yeni reklam anlaşmaları, sponsorluklar ve konserlerle daha da fazla bir görünürlük kazandı. Bu dönemde dansçılık macerasından sonra yeni bir deneyim daha yaşayacaktı. ‘Adı Mutluluk’, ‘Yasak Elma’, ‘Sil Baştan’ ve ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’ gibi dizilerde rol alan müzisyen 2023’te ‘Eyvah’ adını taşıyan yeni şarkısını yayınladı.

Pop ve hiphop türlerinin iç içe geçtiği şarkının sözlerini cüretkar bulanlar oldu. Ne de olsa ana akımda artık içinde biraz tutku biraz erotizm olan şarkılar eskisi kadar sıklıkla yapılmıyordu. Şarkı büyük ilgi görürken Zeynep Bastık, yaz aylarında yoğun bir konser programıyla geçirdi.

Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Tarkan, Kenan Doğulu, Mustafa Sandal, Ferda Anıl Yarkın, Levent Yüksel ve Şebnem Ferah gibi farklı iismilerin şarkılarını seslendirmeyi bu şöhretli günlerinde de sürdüren Zeynep Bastık, 2024’e de iddialı bir şekilde başladı.

Söz ve müziği Mabel Matiz’e ait ‘Lan’ şarkısıyla yayınlandığı gün Spotify’da 24 saatlik dinlenme rakamıyla Türkiye rekoru kıran müzisyenin bu hızlı çıkışı dünya listelerine de yansıdı. Kısa sürede Spotify’ın Global 50 listesine giren müzisyen Dua Lipa ve Miley Cyrus gibi isimlerii geride bırakarak 21. sıraya kadar yükseldi. Ancak bununla yetinmeye niyeti yoktu.

‘Lan’ ile zirveye koştu

‘Lan’ şarkısı Türkiye’deki dijital platformlarda milyonlarca dinleyici ve izleyiciye ulaşırken küresel ölçekte de başarıdan başarıya koşmaya başladı. Müzik dergisi Billboard’ın prestijli müzik listesinde ilk 10 arasına giren Zeynep Bastık, ‘Lan’ şarkısıyla YouTube trendlerinde de zirvenin ortağı oldu.

Şarkının yakaladığı bu başarı Zeynep Bastık için de yeni bir çıta anlamına geliyor. Günlerdir Türkiye’nin en çok dinlenen şarkısı olmayı başaran ‘Lan’ hem sözleri hem müziğiyle buram buram Mabel Matiz kokuyor.

Geçen hafta İstanbul’da verdiği konserde şarkıyı seslendiren Mabel Matiz, yine de şarkı için Zeynep Bastık’ı adres olarak işaret edip jestte bulundu. Coverlarla yakaladığı yükselişini teklileriyle katbekat artıran genç müzisyen başarılarla dolu kariyerinde bir sonraki adımı merak konusu. Bakalım şarkı, küresel listelerde varolmayı daha ne kadar sürdürecek.

Zeynep Bastık 'Lan' ile tüm dünyada ilk 10'daZeynep Bastık ‘Lan’ ile tüm dünyada ilk 10’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.