Dev prodüksiyonuyla Uçan Hollandalı AKM’de prömiyer yapacak

'Uçan Hollandalı' İstanbul Devlet Opera Balesi'nin (İDOB) dev prodüksiyonuyla Atatürk Kültür Merkezi'nde prömiyer yapacak. Wagner'in eseri 1 Haziran'da 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali'nin açılışında sahnelenecek

Kültür Sanat 26 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Alman beseteci Richard Wagner’in ilk başyapıtı olarak nitelendirilen ‘Uçan Hollandalı’ operası, 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale festivalinin açılış eseri olarak prömiyer yapmaya hazırlanıyor. 1 Haziran 2024’de Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda ilk kez sahnelenecek. Eseri opera dünyasının tanınmış rejisörlerinden Sebastian Welker sahneye taşıyor. Prömiyerde Hollandalı yıldız bariton Martijn Sanders, sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Uçan Hollandalı ilk kez 1843’te sahnelenmişti

Dünyada ilk kez 1843 tarihinde Dresden’deki Königliches Hoftheater’da sahnelenen ve efsanelere inanmayanları bile büyülemekten asla vazgeçmeyen bir hikayeye dayanan dramada; dünya dışı, doğaüstü bir varlık olan Uçan Hollandalı’nın sadık bir kadının aşkı aracılığıyla kefareti aradığı, akıl dışı bir yolculuk anlatılıyor.

Gelelim Richard Wagner’in başyapıtının hikâyesine. ‘Uçan Hollandalı’ denizlerde sonsuza kadar tüm mürettabatı ile lanete uğramış hayalet gemisiyle dolaşmaya mahkûm edilmiş, gerçek aşkı arayan bir kaptandır. Yedi yılda bir karaya çıkmasına izin verilen denizciyi ancak bir kadının aşkı kurtaracaktır. Onunla evlenip sonra da ona ihanet eden her kadın onun lanetine uğramıştır. Bu sefer, yedi yılı dolduğunda bir Norveç köyünün hemen dışında bir karaya ayak basar. Burada Daland adında bir adamla tanışır ve ona bir gecelik konaklama karşılığında altın ve mücevher verdikten sonra Daland’ın bir kızı olduğunu öğrenir.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı’nın yöneteceği ‘Uçan Hollandalı’nın dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Yakup Çartık, koreografi Emre Karaca imzalı. İDOB Korosunu ise Volkan Akkoç yönetiyor. İDOB tarafından yeni sezonda da sahnelenecek eserde; Der Holländer rolünde; Alper Göçeri/Murat Güney; Senta rolünde Perihan N.Artan/Evren Ekşi;  Daland rolünde Umut Tarık Akça/Göktuğ Alpaşar, Erik rolünde Efe Kışlalı/Hüseyin Likos, Mary rolünde Aylin Ateş/Deniz Likos, Der Steuermann rolünde Berk Dalkılıç/Yoel Keşap sahnede olacak.

İstanbul Müzik Festivali'nin can yoldaşı BİFOİstanbul Müzik Festivali’nin can yoldaşı BİFO

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.