Erdoğan Altın Portakal krizi hakkında ilk kez konuştu, Kılıçdaroğlu ise hala sessiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali krizi hakkında ilk kez konuştu ve "Sanat öne sürülerek milli iradeye kastedenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz" dedi. YSP milletvekili Gergerlioğlu ise CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun sessizliğini eleştirdi.

Kültür Sanat 2 Ekim 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali krizi hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuştu. TBMM yeni yasama döneminin açılışında konuşan Erdoğan, konuşmasında doğrudan festivalin adını anmadı ancak “sanat öne sürülerek” diyerek krize ilişkin açıklama yaptı.

“Bu ülkede bir daha asla FETÖ yeniden dirilemeyeceği gibi, benzer örgütlerin de yeni ihanetler sergileyebilmesi mümkün değildir” diyen Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Açık ve net konuşuyorum, bu ülkede bir daha asla FETÖ yeniden dirilemeyeceği gibi, benzer örgütlerin de yeni ihanetler sergileyebilmesi mümkün değildir. Ne devletimiz ne milletimiz ne de siyaset kurumu böyle bir durumun ortaya çıkmasına izin verecektir. Operasyonlarımız neticesinde adeta can çekişen terör örgütlerine siyasi hesaplarla moral aşılamanın vebali çok ağır olacaktır.”

‘Sanat öne sürülerek milli iradeye kastedenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz’

“Özellikle sanat öne sürülerek milli iradeye kastedenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz. Kültür-sanat gibi insanı yücelten ortak değerlerin, insanlık ve demokrasi düşmanlarının istismar alanı haline dönüşmesine, sorumluluk makamında olan bizlerin karşı çıkması hayati öneme sahiptir. Bunu, her şeyden ve her türlü siyasi kaygıdan öte, 15 Temmuz gecesi çıplak elleriyle tankları durduran kahramanlara minnet borcumuz olarak görmemiz gerektiğine inanıyorum.”

‘Kılıçdaroğlu hala neden suskun’

Sansür krizi ve festivalin iptaliyle sinema dünyasından isimler olaya tepkilerini gösterirken Yeşil Sol Parti (YSP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da olayı TBMM’ye taşıdı. Gergerlioğlu, düzenlediği basın toplantısında iptal edilen Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kanun Hükmü’ belgesel filminin siyasi baskılarla geri çekildiğini belirterek “Zulmü yapanlar teşhir edilmek istenmiyorlar” dedi.

Gergerlioğlu konuşmasında CHP’li bir belediyenin düzenlediği festivalde yaşanan bu krizin karşısında sessiz kalan CHP Genel Başkanı Kemal KılıçdaRğoğlu’nu da eleştirdi:

“Tam bir skandal yaşanıyor şu ülkede ama ülkenin birinci meselesi haline geldiği halde birçok çevre bu konuda suskun. Üç maymunu oynuyorlar. Duymuyorlar, işitmiyorlar, konuşmuyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar. Maşallah size de demokratlığınıza da hayranım!

Bütün bunlar yaşanırken ne oldu? O kadar da önemli ve ironik ki aslında tüm bunlar yaşanırken zorbalıkla bir film iktidarın baskısı ile engellenirken birçok muhalefet partisi de susarak seyirci kalıyor. Halen Sayın Kılıçdaroğlu bu konuda bir açıklama yapmıyor. Ülkede tüm ülkeyi sarsan bir gelişme yaşanıyor herkes üç maymunu oynuyor. Neredesiniz? İktidarı anladık onlar zorbalıktan başka bir şey bilmez. Muhalefetin birçok partisine de sesleniyorum neredesiniz Allah aşkına?

Sayın Kılıçdaroğlu KHK zulmünü bitireceğini söylemiştin, neredesin? Böyle mi oldu! Belediyenizin himayesindeki bir festival en sonunda bu filmi göstermiyor. Siz güç odaklarından korkmayın! Halkın vicdanına yaslanın ve o zaman işte gerçekten halk size omuzlar üstünde sizi yükseltecektir” dedi.

Gün gün ve saat saat krizi 10Haber takip etti

Biri öğretmen diğeri doktor iki KHK’lının hikayesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin programından çıkarılmasıyla başlayan ve bir hafta süren sansür krizi, festivalin iptal edilmesiyle sonuçlanmıştı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bir haftalık krizin gün gün ve saat saat hikayesini buradan okuyabililirsiniz.

Altın Portakal yılan hikayesine döndü: Böcek '2023 bitmeden festivali yapacağız' dediAltın Portakal yılan hikayesine döndü: Böcek ‘2023 bitmeden festivali yapacağız’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.