Fazıl Say, bakanlığın davetinden memnun: Konser programını bile hazırladı

Piyanist Fazıl Say, Kültür ve Turizm Bakanlığın'dan gelen "kapılarımız açık" çağrısından memnun. Öyle ki konser programını bile yaptı: AKM'de Bach dinletisi, Ankara Ada salonunda ilk konser.

Kültür Sanat 29 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Piyanist Fazıl Say CSO Ada Ankara ve İstanbul AKM’de sahne almak için kendisine hiç davet gelmediğini söyleyip Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tavrını eleştirmişti. Bu açıklamanın ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu sosyal medya hesabından bir açıklama yapmış ve Say’ın başta Atatürk Kültür Merkezi ve CSO Ada Ankara olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait bütün mekanlarda sanatını icra etmesinin kendilerini mutlu edeceğini, kapılarının ona hep açık olduğunu söylemişti.

Karşılıklı yapılan bu açıklamalar ve diyalog ortamı devam ediyor. Fazıl Say da bakanlıktan gelen bu adıma kayıtsız kalmadı, bir kez daha sosyal medya hesabına giderek “dost kalma ve kapılarının açık olması vurgusu sevindirici” dedi.

AKM’de Bach dinletisi, Ankara Ada salonunda ilk konser

Say, kendisine kapıların açık olduğunu öğrenince bu kez de yaptığı paylaşımlarla hızlı bir konser programı oluşturdu.  İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ndeki olası bir ilk resitalde ‘Bach çalmak yakışır’ dedi, memleketi Ankara’daki, Ankara Ada salonunda bugüne kadar hiç konser veremediğini de söyleyerek programa bu mekanı da ekledi. Say’ın açıklamasının tamamı şöyle:

“Kültür Bakanlığı’ndan gelen çeşitli cevaplar olmuş. Şimdi önüme düştü. Öncelikle, dost kalma ve kapılarının açık olması vurgusu, sevindiricidir. Ben de aynı şekilde, Devlet kurumlarının bir sorun gütmemesi gerektiğini düşünüyorum. Keşke bunca yıl bu sorunlar olmasaydı.

İstanbul AKM’de henüz kurumu yöneten Bakanlığın, yıllık programasyonundan bize bir talep geldi mi bilmiyorum. Sorarım. Bu salonda İKSV Müzik Festivali’nin konserlerinde çaldım. İyi bulmuştum yeni halini ve yazmıştım. İlerleriz bu konuda. İlk resitalde Bach çalmak yakışır.

Bakanlığın bazı davetleri oldu, en son 11 Kasım Side Festivali’ydi. 10 gün kala sordular. Sonuçta her yıl tüm dünyada 130 konser yapan biriyim. Tarihler çakışabiliyor. Her yeni eklenecek konser, kendi planımıza uymayabilir. Biz en az 1- 2 yıl öncesinden koyuyoruz tarihleri.

Ankara Ada salonunda hiç çalmadım, Ankaralı biri olarak 40 yıllık bir beklenti olan bu projeyi elbette merak ettim, biraz kırgınım bu konuda. Salonun akustiği ile ilgili iyi şeyler duymuyorum yazılanlardan. Kendim çalınca anlarım. Değerlendiririm.”

Bakanlıktan Fazıl Say'a: Kapımız size her zaman açıkBakanlıktan Fazıl Say’a: Kapımız size her zaman açık

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.