Müzik Radarı’nda bu hafta: Fazıl Say’dan kadın şairlere selam

Prömiyerini 51. İstanbul Müzik Festivali'nde yapan 'Dünya Anne' albüm olarak da yayınlandı. Fazıl Say'ın kadın şairlerin şiirlerinden bestelediği albümde daha önce de pek çok kez birlikte çalıştığı Serenad Bağcan yer alıyor. Nilgün Marmara, Sezen Aksu, Birhan Keskin gibi şairlerin eserleri albümde.

Kültür Sanat 25 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

“Sen beni üzemezsin / Zaten çok üzgünüm / Nereye baksam acı / Nereye baksam acı / Ben avım sen avcı / Vur bakalım…” dizelerini hedef gösterildiği bir dönemde  yazan Sezen Aksu’nun ‘Avcı’ adlı şiirindeki bu dizeleri Fazıl Say’ıın yeni albümünde. Prömiyerini 51. İstanbul Müzik Festivali’nde yapan ve kadın bestecilerin şiirlerinden oluşan ‘Dünya Anne’ şimdi dijital platformlardaki yerini aldı.

Fazıl Say, kadın şairlerin duygularını notalara taşıyor

Fazıl Say, bugüne kadar Türk edebiyatında derin izler bırakan şair ve yazarların eserlerinden esinlenerek bestelediği şarkılarına bu kez kadın şairlerin eserlerini ekledi. Hatırlanacağı üzere daha önce Nazım Hikmet, Sait Faik Abasıyanık, Turgut Uyar gibi şairlerin şiirleri ‘Dünya Anne’de olduğu gibi yine Serenad Bağcan’ın hayranlık uyandıran sesiyle farklı albümlerin parçası olmuştu.

Anadolu topraklarındaki yaşanmışlıklardan, olaylardan, hikâyelerden beslenerek geçmişten bugüne kesitler sunan şairlerin içsel savaşları ve hüzünleri ‘Dünya Anne’nin geneline sirayet etmiş durumda. Şükufe Nihal Başar, Nilgün Marmara, Gülten Akın, Ayten Mutlu, Didem Madak, Sezen Aksu, Birhan Keskin, Bejan Matur, Ece Temelkuran gibi kadın şairlerin yanı sıra Selenay Kübra Koçer gibi genç şairlerin eserlerini besteledi. Bunun yanı sıra İran şiirinin önemli ismi Füruğ Ferruhzad’ın bir şiiri de yine proje kapsamında Fazıl Say tarafından bestelendi. Albümün dikkat çekici bir noktası da Ayten Mutlu’nun şiirinden bestelenen ‘100. Yıl Marşı’nı da içermesi. Vokalde Serenad Bağcan’ın her aldığı ‘Dünya Anne’ kayıtlarında Fazıl Say’a kontrbasta Volkan Hürsever ve davulda da Ferit Odman eşlik etti.

Bir efsanenin şerefine Müzik Radarı’na takılan şarkılar

İstanbul bu akşam dünyanın yaşayan en önemli caz gitaristlerinden birini ağırlamaya hazırlanıyor. John McLaughlin ve Paco de Lucia ile birlikte imza attıkları trio çalışmalarıyla ünlenen Al Di Meola, 33. Akbank Caz Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnede olacak. Biletleri günler öncesinden tükenen konsere gidecek şanslı müzikseverleri bu büyülü perofrmansa ısıındırma amacıyla Amerikaklı efsane gitaristin şarkılarından oluşan bir seçkiyi bu haftaki playlistimize ekliyoruz.

Amerikalı rock topluluğu The National’dan sürpriz albüm

Çalma listemizde bu hafta yer bulan bir diğer isim de ünlü Amerikalı rock topluluğu The National. 1999 yılında başladıkları müzikal yolculuklarında sağlam bir hayran kitlesi kazanmayı başaran grup, 18 Eylül’de ‘Laugh Track’ adlı yeni albümünü yayınladı. Mutsuz ve bir o kadar da kasvetli sesler grubun solisti Matt Berninger’in büyülü vokaliyle yine başarılı bir uyum yakalamış. ‘Alphabet City’ ve grubun Bon Iver ile düete imza attığı ‘Weird Goodbyes’ albümde en çok hoşumuza giden şarkılardan ikisi oldu.

Fazıl Say'dan bir 100. yıl bestesi daha: '100 Yaşında Bir Çocuk'Fazıl Say’dan bir 100. yıl bestesi daha: ‘100 Yaşında Bir Çocuk’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.