Freddie Mercury müzayedesi: Piyanosu 2 milyon, notları 1.5 milyon dolara satıldı

Freddie Mercury yaşasa bugün 77 yaşında olacaktı. 1991'de hayatını kaybeden efsane müzisyenin binden fazla özel eşyası açık artırmaya çıkarıldı. Mercury'nin piyanosu iki milyon dolara, nota defteri ise 1.5 milyon dolara yeni sahibini buldu.

Kültür Sanat 8 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Freddie Mercury’nin özel eşyalarının satışa çıkacağı açık artırma aylar öncesinden duyurulmuştu. Queen grubunun efsane solistinin bir dönem sevgilisi olan sonrasında da en yakın arkadaşı olarak nitelendirdiği ve tüm mirasını bıraktığı Mary Austin’in üstlendiği açık artırma süreci önceki gün gerçekleşti. Sothesby’s’deki açık artırmada müzisyenin yüzlerce özel eşyası yeni alıcısını buldu. Gecenin yıldızı ise iki milyon dolara alıcı bulan Yamaha marka piyano oldu. Müzayede evinden yapılan açıklamada piyano için ödenen rakamın bir rekor olduğu belirtildi. Çarşamba günü gerçekleşen müzayede de 13 milyon dolarlık satış gerçekleşti.

Freddie Mercury’nin binden fazla eşyası satışa çıkarıldı

Freddie Mercury’nin yüzlerce özel eşyasının satıldığı açık artırma önümüzdeki günlerde yeni bir oturumla devam edecek. Çarşamba günü gerçekleşen açık artırmada sanatçının Londra’nın batısındaki West Kensington’daki evinin kapısı da vardı. Kapı yaklaşık 500 bin dolara satıldı. Kapıya biçilen değer bunun onda biriydi.

Açık artırmada yeni alıcısını bulan eşyalardan biri de ‘Bohemian Rhapsody’nin nota defteri oldu. İlk bestelendiğinde adı ‘Mongolian Rhapsody’ olan eserin notaları 1.5 milyon dolara satıldı. Nota defterinde ‘Don’t Stop Me Now’, ‘Somebody to Love’ ve ‘We Are The Champions’ gibi parçalar da yer alıyor.

5 Eylül 1946’da o zamanlar İngiltere sömürgesi olan Zanzibar adasında dünyaya gelen İran kökenli Freddie Mercury, 44 yıllık ömründe iddialı bir sanat koleksiyonu da edindi. Salvador Dali ve Pablo Picasso’nun tablolarının yanı sıra 1991’de ölmeden bir ay önce satın aldığı son tablosu da açık artırmada satılan eserler arasında. Satışa sunulan diğer kişisel eşyalar da oldukça ilginç. Efsane müzisyenin konserlerde taktığı tacı ve pelerini gibi en gösterişli sahne kostümlerinin yanı sıra kimono koleksiyonu ve bıyık tarağı da açık artırmada yeni sahiplerini buldu. Önümüzdeki günlerde devam edecek açık artırmada sanatçının polaroid fotoğrafları, kazandığı ödüller ve şampanya koleksiyonundaki şişeler de satşıa çıkarılacak.

BİFO İtalyan şef Carlo Tenan'a emanetBİFO İtalyan şef Carlo Tenan’a emanet

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.