Geç Tunç Çağı’nda Bozcaada Kalesi’nde yaşayanlar varmış

Her yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Bozcaada Kalesi'nde bu yılın ilk arkeolojik kazıları gerçekleştirildi. Kazı çalışmaları sonucunda kalede Bizans ve Roma ve hatta Geç Tunç Çağı'nda da yerleşim olduğunu ortaya çıktı.

Kültür Sanat 27 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Kazı çalışmaları sonucunda Kalenin ilk yapımı öncesi Bizans ve Roma dönemlerinde de iskan gördüğü ve hatta Geç Tunç Çağı sırasında da yerleşildiğine dair bulgular ortaya çıktı.

Çanakkale Bozcaada’da Tenedos Kazıları kapsamında 2023 yılında ilk kez arkeolojik kazılar yapıldı. Her yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Bozcaada Kalesi’nde gerçekleşen kazılar sayesinde yapının kültürel katmanlaşması hakkında yeni bilgilere ulaşıldı.

Yapılan çalışmalar Venedikliler tarafından inşa edilen ve Osmanlı Dönemi’nde değişikliklere uğrayan Bozcaada Kalesi’nde ilk yapımı öncesi Bizans ve Roma dönemlerinde de yerleşim yerleşim yerleri olduğunu ortaya çıkardı. Hatta daha ötesi de olduğu, Geç Tunç Çağı sırasında da bölgeye yerleşildiği de öğrenildi.

Bozcaada Kalesi’nde Tenedos Kazıları kapsamında 2023 yılında ilk kez arkeolojik kazılar gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Takaoğlu başkanlığındaki bir ekiple gerçekleştirilen kazı çalışmaları kale içinde günlük yaşam hakkında da ipuçları sundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Turan Takaoğlu çalışmalarını ve kalenin tarihçesini anlattı:

“Çanakkale Boğazı girişini kontrol eden ve konumu gereği Osmanlı Dönemi boyunca önemli askeri ve siyasi olaylara sahne olmuş Bozcaada Kalesi, kendi hikayesini iyi anlatan bir Kale Müze olarak değerlendirilmeyi hak etmektedir. Bunun için kale içinde varlığı bilinen, kısmen korunmuş veya şimdilerde toprak altında kalmış Kale Cami, hamam, levazım deposu, sarnıç, cephanelik ve çeşme gibi yapıların gün ışığına çıkarılması, ihya edilmesi ve ayağa kaldırılması gerekir.

‘Arkeolojik kazıların önemi büyük’

Bozcaada Kalesi içindeki yapılar ve kale de yaşam ve konusunda Osmanlı arşivleri, seyyah kayıtları ve Çanakkale Savaşı sırasında ada da bulunan itilaf devletleri askerlerinin günlüklerinde yer alan bilgilerin arkeolojik kazılarla desteklenmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Tarihi belgelerin anlatmadığı bilgilere ulaşmak konusunda arkeolojik kazıların katkıları büyük önem taşımaktadır.”

Prof. Dr. Turan Takaoğlu’nun Bozcaada Kalesi için dilekleri de var. Son yıllarda Çanakkale’de Kilitbahir, Seddülbahir ve Bigalı kalelerinde arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulardan sonra başarılı restorasyon ve teşhir uygulamaları yapıldığını söyleyen Takaoğlu, aynı çalışmaların Bozcaada Kalesi için de yapılmasını umuyor.

Günün arkeolojik keşfi: Anemurium Antik Kenti'nde kadın heykeli bulunduGünün arkeolojik keşfi: Anemurium Antik Kenti’nde kadın heykeli bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.