Grev gözcümüz Türkan Şoray ve Müjde Ar!

Türkan Şoray, Müjde Ar, Sevda Ferdağ, Meral Orhonsay, Levent Kırca, Müjdat Gezen, Neco, Erol Evgin... Starları hiç grevde gördünüz mü? Türkiye Gazeteciler Sendikası 72. kuruluş yıldönümünde arşivini açtı, bakın arşivden neler çıktı?

11 Temmuz 2024

Müjde Ar giymiş grev gözcüsü önlüğünü bütün ciddiyetiyle nöbette. Türkan Şoray, Meral Orhonsay, Erol Evgin grevi bir bayram yerine çevirmiş, oyun oynuyorlar. Müjdat Gezen darbuka çalıyor, Neco şarkı söylüyor. Erol Büyükburç greve gidenlerin çıkardığı gazeteyi okuyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) kuruluşunun 72. yıldönümü nedeniyle dün Twitter hesabında paylaşımlar yaptı. Yukarıda anlattığım manzaralar bu paylaşıma iliştirilmiş fotoğraflardan. Türk sinema ve müziğinin starlarının bu fotoğrafları 1978’deki Doğan Kardeş grevinde çekilmiş. Daha önce görmediğim fotoğraflar.

Müjdat Gezen darbuka çalıyor Neco şarkı söylüyor.

TGS “3 Temmuz 1978’de başlayan Doğan Kardeş grevimizden. Hayat, Resimli Roman, Ses ve Hayat Spor dergilerini basan Doğan Kardeş Matbaacılık’la toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca greve çıkılır. Aylarca süren greve sanatçılardan da destek gelir. Türkan Şoray, Erol Evgin, Müjde Ar, Müjdat Gezen, Erol Büyükburç gibi yıldızlar grev yerini ziyarete gelir, grev önlüğünü giyer ve işçilerle birlikte nöbet tutarlar” notu düşmüş.

Müjde Ar grev gözcüsü olarak nöbette.

Malum, Yeşilçam anlatısında zenginler hele hele patronlar pek sevilmez. Yoksulun, hakkı yenenin, emekçinin yanındadır Yeşilçam. Bu anlatıyı hayata geçirenlerin, bu duyarlılığı gerçek hayatta da gösterdiklerinin fotoğrafları bunlar. Aslında bu duyarlılık bilinir. 1 Mayıs kutlamalarında bu starların çoğu ön saflarda yer aldı. Kaç kere sansür yüzünden yollara düştüler. Hatta 70’lerde birçok greve destek olduklarını hep anlatırlardı ama elde pek fotoğraf yoktu.

Meral Orhonsay, Erol Evgin ve Türkan Şoray grevi desteklerken…

Galiba özellikle oyuncu ve müzisyenler için o dönem önemli olan Ses ve Hayat dergilerinin emekçilerine destek olmak için gittiler greve. Anladığım dergi çalışanları fotoğraf çekmiş. Sonra da fotoğraflar TGS’nin arşivinde kalmış. Sendika yıldönümünde paylaşım yapınca biz de bu bilinmeyen fotoğrafları görmüş olduk. TGS’nin arşivinde başka fotoğraflar da var. Levent Kırca, Sevda Ferdağ, Mahmut Hekimoğlu da gitmişler greve destek olmaya.

Levent Kırca da desteğe gidenlerden.

Grev biraz uzun sürmüş. Sonunda emekçiler bütün haklarını aldıkları toplu sözleşme imzalanınca grevi bitirmiş. Geriye de işte bu fotoğraflar kalmış.  Türkan Şoray, Müjde Ar,  Müjdat Gezen, Meral Orhonsay fotoğrafları görünce o günleri muhakkak hatırlarlar.

Sevda Ferdağ grevin dördüncü günü desteğe gitmiş.

Meslek hayatım boyunca bu isimlerin birçoğuyla söyleşi vesilesiyle karşılaştım. Ekmek parası söz konusu olunca hepsi emekçilerin yanında saf tutmayı ilke edinmişti. İş dönüp dolaşıp emek meselesine gelince hepsinin düşüncesi netti. Çalışan hakkını alacak. Bunu da hiç çekinmeden anlatırlardı. Bu tavırları nedeniyle de kimse onları yargılamaz, politik görüşlerinizi kendinize saklayın baskısı yapmaz hatta toplum nezdinde bu tavırları takdir toplardı.

Mahmut Hekimoğlu emekçinin yanında!

Ya bugün?

Bugünün starları böyle bir grev desteğine gitse ne olur hiç düşündünüz mü? Twitter ahalisinin bir kesimi senin ne işi var orada, şov yapıyorsun, giydiğin ayakkabı bile şu kadar diye başlar konuşmaya, kimi doğal olarak takdir edip alkış tutar. Menajerler devreye girer, ekonomik yaptırımlardan bahseder, aman iktidarın hoşuna gitmez sonra iş gelmez derler, türlü türlü sıkıntılar yani sanatçılar için. Kutuplaşmış bir ülkenin orta yerinde kalacaklarına eminim. Ama işte bir zamanlar Türkiye başkaymış. Starlar emekten yana tavırlarını göstermekten sakınmıyormuş! Arşivin söylediği bu!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.