‘İnci Taneleri’: İzlerken öğreniyor, gülerken düşünüyoruz

‘İnci Taneleri’nin üçüncü bölümünde, Yılmaz Erdoğan’ın canlandırdığı Azem hapisten çıktıktan sonra aramaya başladığı çocuklarından biri buldu. Müzikhol tayfası’ ve Azem arasındaki çatışmaya ise yenileri eklendi.

Kültür Sanat 9 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Azem’in (Yılmaz Erdoğan) karıştığı olaylar iyice sarpa sarmıştı. Azem hapisten çıkar çıkmaz bir koşu tanıştığı müzikhol dansçısı Dilber’in (Hazar Ergüçlü) kocasıyla yumruklaşmaca yarışına tutuşmuştu. Yeni bölümde Azem emniyet müdürü olan eski bir öğrencisinin yardımıyla bu agresif kocayı gözaltına aldırdı. Bölümün başında Azem, Dilber’in bir de çocuğu olduğunu öğrendi. Azem’in bunu öğrenince Dilber sanki ‘Süt Kardeşler’in Gulyabani’si çıkmış gibi girdiği triplere anlam verebilen varsa aydınlatsın.

Masum mahkûmun oğlu da ‘iyi çeteden’

Dizimizin bir de ‘kenar mahalledeki’ çete çocukları var malum. Bunlardan Cihan (Kubilay Aka), bir abisinin emriyle kendi çetesini kurdu. Mottosunu “Mazlumun yanında durun, adaletli olun” şeklinde belirleyen yeni çetemiz iyilerden olduklarının mesajı verdi. Bir kere de alenen ‘biz kötülerdeniz’ diyen çeteye veya mafyaya denk gelir miyiz acaba? Çetemiz ilk icraatında gerçekten de iyilik için kolları sıvadı; mahallelerini uyuşturucu maddeden arındırmaya ant içti. İzleyicinin de tahmin ettiği gibi bu çetedeki Cihan’ın, Azem’in oğlu çıkmasıyla bölümü bitirdik.

Dizi yansıması:

🔴 Dizi genel kültür dağıtmaya devam ediyor. ‘Bugün ne öğrendik’ köşemizde Cyrano de Bergerac var. Fakat Azem’in “Diyojen diye bir filozof var, belki duymuşsunuzdur” demesi bizlere ‘Kimsenin Bilmediği 100 Film’ başlığıyla ‘Titanic’ öneren sosyal medya sayfalarını hatırlattı.

🔴 Dizinin parladığı alanlardan biri değindiği toplumsal konular. Kimine göre bunlar ‘bayat’ tınlasa da izleyicinin geneli memnun. Bu bölümde “Nerede o eski günler” tadında bakkallar ve marketler arasında bir vefa karşılaştırması yapıldı. Eğitime dair ne vardı derseniz, edebiyat öğretmenimiz Azem “Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?” tartışmasına son noktayı koydu: “Çok merak eden bilir.” En huysuz çocuklara bile dersleri sevdiren mucize öğretmen Azem “Çocukları güldürmek gerek. Güldürmediğiniz insana hiçbir şey öğretemezsiniz” diyerek hem çocuklarla ilgili iletişim tavsiyesi verdi hem mizahın gücüne vurgu yaptı.

🔴 Çocuklar demişken dizide Azem’le çift olması beklenen Piraye (Selma Ergeç) çocuğuna karşı soğuk tavırlarına devam ediyor. Çocuklarının duygularından çok notlarıyla ilgilenen ebeveynlikte Piraye mi on alır yoksa ‘Kızıl Goncalar’ın Levent’i mi bilemiyoruz.

🔴 Piraye’ye başka konuda da bir çift lafımız var: Azem’i kızına özel öğretmen olarak işe alırken bir kere bile referans kontrolü yapmayıp internetten aratmamıştın. Şimdi gönlün hocamıza düşeyazınca mı merak ettin Piraye? Piraye’nin arama motoruna da bir çift lafımız var. Hatırlarsanız Azem, geçmişi peşini bıraksın diye kendini Adem olarak tanıtmıştı. Piraye arama motoruna Adem Yücedağ yazınca ‘Azem Yücedağ mı demek istediniz?’ sorusu çıkmadığından hiçbir bilgiye ulaşamadı. E tabii olayların hemen çözülmemesi için Azem’in geçmişini Piraye olabildiğince geç öğrenmeli. Bu çağda sahte kimlikli senaryo yazmak zor be dostlar.

🔴 Senaryo demişken Azem’in eski öğrencisinin polis olması, Azem’in onu hemen bulabilmesi, polisimizin de hapse girme sebebi belli olan Azem’i anında bağrına basması, çocuklarıyla ilgili bilgileri resmî engele rağmen Azem’e hemen vermesi kolaya kaçmak olmamış mı?

🔴 Azem’in dostu Kasım’ı (Güven Kıraç) müzikhole götürmesi de çok konuşuldu. Bölümde Kasım’ı teneşir pakladı diyebiliriz. Alışmadık bünyede müzikhol durmayınca Kasım belalı adamların kafasında kırdığı şişeyle kendini hastanede buldu. Ebeveynlerin “Arkadaşlarını iyi seç, e mi çocuğum” nasihatlerini haklı çıkaran bir sahneydi. Dilber dansının ünlenmesini “Ülkede ne çok pavyon meraklısı varmış” diye eleştirenlere de bu sahneden malzeme çıktı: Öğretmen de olsa yurdum insanının içinden bazı kültürleri çıkaramıyorsunuz demek ki.

🔴 İzleyiciyi en duygulandıran sahne Azem’in şarkı söylediği sahneydi. Söylerken ölen eşini hatırladığını düşündüğümüzden bizler de duygulandık. Piraye’nin sözlü müzik yerine enstrümantal müziği tercih etmesindeki sebepse bizi düşündürdü: “Adamlar orada bir şeyler çalıyor, sen de istediğin şeyi düşünebiliyorsun o sırada.” Günümüzde kendi düşüncelerimizle baş başa kalmamak için mütemadiyen bir şeyler izleme veya ‘podcast’ dinleme, en olmadı sözlü şarkı dinleme alışkanlığımızı sorguladık.

Gözden kaçmayan detaylar:

🔴 Dizide bu bölüm önemli ama sayıca az olay vardı. Elimizdeki üç bölümden gidişat belli oldu diyebiliriz: Olaylardan ziyade repliklerin, mesajların, detayların öne çıkarılacağı bir dizi olacak belli ki; Yılmaz Erdoğan etkisi diyebiliriz.

🔴 Yeni neslin tanımadığı için, diğerlerimizinse figürasyonda kaldıkları için gözden kaçırabileceği isimleri de analım. Bölümün bakkal sahnesinde usta oyuncu Can Kolukısa’yı kısacık da olsa görmek güzel oldu. Kısa sahnelerdeki tanınmış isimler de diziye güç kattığından devamını dileyelim.

4. bölümün fragmanı:

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan.

Dizicinin Rehberi - İnci Taneleri: Çare şiir!Dizicinin Rehberi – İnci Taneleri: Çare şiir!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.