İngilizler ‘Kuru Otlar Üstüne’yi sevdi ama tuvalet molası istiyor

Nuri Bilge Ceylan'ın ödüllü filmi 'Kuru Otlar Üstüne' İngiltere'de gösterime girdi. The Times'tan büyük övgü alan filme gelen okur yorumları da olumlu. Okurların tek sorunu filmin gösterildiği sinemalarda ihtiyaç molasının verilmemesi.

Kültür Sanat 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan ve katıldığı pek çok festivalden de ödülle ayrılan ‘Kuru Otlar Üstüne’ İngiltere’de gösterime girdi. Nuri Bilge Ceylan’ın son filminden ülkenin prestijli gazetelerinden The Times’da övgü dolu bir yazı yayınlandı. Hikâye anlatımı büyük beğeni toplarken filmin süresi de özellikle vurgulandı. John Bleasdale imzalı yazıda film için “Üç saatten uzun ama büyüleyici” denildi. Yazıya gelen bir okur yorumuysa dikkat çekiciydi. Sinemasever William Hill “Filmin süresi sorun değil. Tek sorun benim gibi yaşlılar için sinema salonlarında ihtiyaç molası verilmemesi” dedi.

The Times’ta çıkan yazıda John Bleasdale filmdeki karakter analizi için “Türk auteur Nuri Bilge Ceylan, bir Türk kışının beyaz karanlığında erkek kırılganlığını inceleyen bir filmle sinemalara geri dönüyor. Deniz Celiloğlu’nun canlandırdığı Samet, aslında hayal kırıklığı içinde kıvranan ve İstanbul’a geri dönmeyi arzulayan dost canlısı bir öğretmen” diyor.

‘Film Rus romanları gibi uzun’

Yazıda film hakkında yapılan yorum şöyle: “Film uzun (197 dakika!) ama bunun sizi engellemesine izin vermeyin. Rus romanları gibi uzun, büyüleyici karakterler, Çehovvari komedi dilimleri ve sosyal gözlemlerle dolu. Ayrıca Cevahir Şahin ve Kürşat Üresin’in en kasvetli manzarayı ve en banal iç mekanı muhteşem gösterebilen sinematografisinin sağladığı saf şiirsel anlar da var; ister bir okul deposu, ister bir belediye kafesi ya da sonsuz karlarla kaplı özelliksiz ovalar olsun. Yönetmen, kendi hünerinden şüpheleniyormuşçasına, bir noktada dördüncü duvarı yıkıyor ve oyuncusunu sahne arkasında dolaştırarak kurduğu kurgunun arka planını ortaya çıkarıyor. Bu cüretkâr bir gösteriş ve sanatının ustasının gücünün doruğunda olduğunu gösteriyor”

İzmir'den Cannes'a giden bir mücadelenin başrol oyuncusu: Merve Dizdarİzmir’den Cannes’a giden bir mücadelenin başrol oyuncusu: Merve Dizdar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.