İptal ve yasak yetmez, yargılanmalılar! İngiliz 1975 grubuna dava açılıyor

Malezya'daki Good Vibes festivalinde, İngiliz 1975 grubu solisti Matthew Healy'in grubun erkek basçısı Ross MacDonald'ı öpmesi nedeniyle kriz çıkmış hükümet festivali iptal etmişti. Ülke şimdi de grup hakkında yasal işlem başlattığını duyurdu.

Kültür Sanat 10 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Malezya’da geçen hafta gerçekleşen Good Vibes festivalinde, İngiliz 1975 grubu solisti Matthew Healy’in grubun erkek basçısı Ross MacDonald’ı öpmesi nedeniyle kriz çıkmıştı. Eşcinselliğin suç olarak kabul edildiği ülkenin başkenti Kuala Lumpur’daki festivalde sahne alan grubun solisti Healy, ülkenin eşcinsellik karşıtı tutumlarını eleştirmişti.

https://youtu.be/tyWxYOJNXy0

Öpüşmeden yarım saat sonra Healy, dinleyicilere seslenerek sahneden ayrılmaları gerektiğini, “Şimdi gitmemiz gerekiyor, az önce Kuala Lumpur’da yasaklandık, sonra görüşürüz” diyerek duyurmuştu.

Ülkeye gelmeleri yasaklandı

Grup sahneden indi ama olan olmuştu. Sadece konser değil, festival de iptal edildi. İletişim Bakanı Fahmi Fadzil, üç gün sürmesi planlanan festivalin organizatörleriyle görüştükten sonra Twitter’dan açıklama yapmış,”Malezya yasalarına meydan okuyan, aşağılayan ve ihlal eden hiçbir tarafa karşı taviz verilmeyecektir” demişti. Bu açıklamanın hemen ardından festivalin iptal edildiği duyurulmuştu.

Festivalin iptali hali hazırda bir kriz yaratırken yeni bir gelişme daha yaşandı. Kuala Lumpur’daki Good Vibes festivalinin düzenleyicileri, 1975 grubunun baş solisti Matty Healy’nin performansı sırasında Malezya’nın cezai LGBTİ+ karşıtı yasalarını eleştirmesi nedeniyle hukuki işlem başlattıklarını duyurdu. Gerekçe grup arkadaşlarının sahnede öpüşmesinin festivalin itibarını zedelemesi.

İngiliz 1975, Endonezya ve Tayvan’daki konserlerini iptal etti. Ayrıca Malezya hükümeti, ülkede sahne almalarını yasakladı. Festival düzenleyicileri Future Sound Asia (FSA), grubun sahnede yaşananların sorumluluğu kabul etmelerini, bilinçli olarak festivalin itibarını zedelediklerini ve ortaya çıkan zararlar için tazminat ödemelerini talep ediyor. Bunu yapmazlarsa, İngiltere’de hukuki işlem başlatılacak.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.