Tarkan kuantumcu oldu, albümünü de yayınladı

Dün gece yeni albümü Kuantum 51'i yayınlayan Tarkan'a göre kuantum, 'bilincin daha yüksek alemlerine erişmek, farkındalığımızı genişletmek, spiritüel büyüme ve dönüşüm için evrensel enerjinin akışıyla uyum sağlamak.' Albümdeki şarkılar karamsar.

Kültür Sanat 14 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

“Bu yaz umut dolu, sevinç dolu, eğlendiğimiz, yüzümüzün güldüğü bir yaz olsun” sözleriyle yeni albümünü müjdelemişti Tarkan. Geceyarısı dijital platformlarda yerini alan ‘Kuantum 51’ yayınlanır yayınlanmaz beklendiği üzere insanlar sabahı beklemeden dinlemeye başladı. Nasıl başlamasınlar? Zira dinleyiciler nezdinde ortada yedi yıllık bir hasret vardı. Üstelik 12 şarkıdan oluşan albümden herhangi bir tekli yayınlanmamıştı. Dolayısıyla da bir ipucu da yoktu. İnsanlar şarkıları dinledikçe sosyal medyadan da reaksiyonlar gelmeye başladı. Tatilde en çok dinlenecek albümlerden biri olmaya aday ‘Kuantum 51’i megastarın hayata bakışının da bir ürünü.

Felsefesi olan bir albüm

Önce Tarkan’ın albümünün felsefesi hakkındaki sözlerini paylaşalım: “Kuantum evrendeki her şeyin birbirine bağlılığı ve birliği olarak tanımlanır. Her şeyin enerji ve titreşimden oluştuğu, temel bir seviyede hepimizin birbirine bağlı olduğu anlayışıdır. Kuantum spiritüelliği niyetin gücünü, bilincin gerçekliği şekillendirme rolünü ve kendi deneyimlerimizin ortak yaratıcıları olduğumuz fikrini vurgular. Kuantum, bilincin daha yüksek alemlerine erişmek, farkındalığımızı genişletmek, spiritüel büyüme ve dönüşüm için evrensel enerjinin akışıyla uyum sağlamaktır. Kuantum, beden, ruh ve zihnin bütünsel bir entegrasyonudur”

Prodüktörlüğünü megastarın üstlendiği ‘Kuantum 51’de bu kez birden çok aranjör yer alıyor. Tarkan bu albümde yıllardır çalıştığı Ozan Çolakoğlu ile dört şarkının düzenlemesinde çalışmış. Ayrıca albümde İskender Paydaş, Ateş Berker Öngören, Murat Matthew Erdem, Turaç Berkay Özer, Mert Kemancı’nın da düzenlemelerde imzası var. Albümde yer alan ‘Ayrılık Töreni’ ve ‘Çınar’ şarkılarının söz ve müziği Aysel Gürel’e ait. 2008’de aramızdan ayrılan Gürel’e ait şarkılar şimdiden albümün öne çıkan parçaları oldu.

Tarkan dinleyicileri ikiye böldü

42 dakikalık albüm, İstanbul, Bodrum ve Düsseldorf’da kaydedildi. Albümde yer alan her şarkı için görüntüler kaydeden Tarkan, bunları Spotify’dan yayınladı. Bu da şarkıları sosyal medyadan yaymak isteyen dinleyicilere albenisi yüksek bir paylaşım fırsatı sunuyor. Heyecanla beklenen ve yine büyük heyecanla dinlenen albüme gelen tepkiler ise birbirinden farklı. Şarkıları megastarın kimliğiyle özdeşleştiren ve tarzının bir yansıması olarak görenler olduğu kadar tekrara düştüğünü söyleyenler de var. Aslında her iki görüş de bir nevi aynı kapıya çıkıyor.

Şarkı sözlerine baktığımızda ise daha karamsar bir tabloyla karşılaşıyoruz. Bu aslında Tarkan şarkılarında pek de görmeye alışık olduğumuz bir şey değil. Zira megastarın şarkı sözlerinde hep bir umut vardı. Bu kez karşımıza çıkan manzaraysa şöyle: “Yaşamak mı bu sanki? Olduk düzenin kölesi. Hiç kalmadı eser umuttan. E oldu olacak ölelim bari”. ‘İllallah’ şarkısının sözleri böyle. Son yıllarda yaşadığımız acılar haliyle megastarı da etkilemiş.

Tıpkı 2001’de yayınladığı ‘Karma’ gibi bu albümü de bir felsefesiyle yayınlayan Tarkan, yazın konserleriyle de yıllar süren hasreti giderecek. Turne takvimi netleşmese de İstanbul’dan başlaması muhtemek. Ağustostaki konser serisi başlayana kadar dinleyicilerin ‘Kuantum 51’den hangi şarkıları daha çok benimseyeceğini zaman gösterecek.

Müjde Mabel Matiz'den: Tarkan ile düet yapacakMüjde Mabel Matiz’den: Tarkan ile düet yapacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.