MFÖ ve David Gilmour’dan yeni şarkı, iki yıldızdan sürpriz düet

MFÖ, Özkansız ilk şarkılarını yayınladı. David Gilmour'dan yeni albümden önce bir sürpriz daha geldi. Lady Gaga ve Bruno Mars, iddialı düetleriyle listelerde

Kültür Sanat 19 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Müzik dünyası hareketli günlerden geçiyor. Hem Türkiye’de hem yurtdışında her çalışmaları ilgiyle takip edilen müzisyenler peşi sıra yeni çalışmalarını yayınladı. Normalde geçen hafta David Gilmour ve MFÖ’nün yeni şarkılarına odaklanacakken Gökçe Akçelik’in aramızdan ayrılışı nedeniyle geçen haftaki Müzik Radarı’nı Replikas şarkılarına adamıştık. Bu haftaya ötelediğimiz efsane müzisyenlerin yeni şarkılarının yanına bir de Lady Gaga ile Bruno Mars’ın düetlerini ekliyoruz.

Yeni albüm 6 Eylül’de

David Gilmour dokuz yıl aradan sonra yeni albümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Pink Floyd’un gitaristi eylül ayında çıkaracağını duyurduğu albümünden önce nisan ayında ‘The Piper’s Call’ adını taşıyan teklisini yayınlamıştı. 6 Eylül’de çıkacak ‘Luck and Strange’ adlı albümden önce Gilmour bir tekliyi daha müzikseverlerle buluşturdu. ‘Dark and Velvet Nights’ adlı şarkıda İngiliz müzisyenin yanı sıra eşi Polly Samson’un da imzası var.

Pink Floyd’un ‘The Division Bell’ albümünden bu yana David Gilmour’un müzikal anlamda da en yakını olan Polly Samson, müzisyenin dönüşen müzikal dilinde de büyük etkiye sahip. Roger Waters’ın ayrılığından sonra şarkılarında blues sesleri artıran grupta David Gilmour’un unutulmaz gitar sololarının sayısı da artmıştı. Yeni albümün habercisi bu iki şarkı Pink Floyd’un ‘The Division Bell’ ve ‘Endless River’ albümlerinden doğal olarak fazlaca melodik altyapı taşıyor. Şarkı, Spotify’ın yanı Youtube’da da siyah beyaz video klibiyle birlikte yayınlandı. YouTube’da şarkıya gelen ilk yorumlar olumlu.

David Gilmour, ‘Dark and Velvet Nights’ tesadüfen ortaya çıkan şarkının hikâyesini şöyle anlatıyor: “Polly evlilik yıldönümümüz için bana çok güzel bir şiir vermişti, hemen yanımdaki masanın üzerinde duruyordu, ben de onu aldım ve sözlerle kulağa nasıl geleceğini duymak için parçanın üzerinde söyledim. Polly’ye dinlettim ve o da ‘Çok güzel, harika, biraz kurcalamam gerekecek’ dedi. O da birkaç mısra ekledi ve işte oldu. Çok tesadüfi”

Özkansız ilk şarkı

Özkan Uğur aramızdan ayrılışının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçti. Yeri asla dolmayacak efsane müzisyenin kaybı sonrası MFÖ’nün diğer iki üyesi önce solo sonra da birlikte konserler vermeye başladı. Beklendiği üzere bu konserlerin duygusal yoğunluğu bir hayli fazlaydı. Aradan geçen sürede MFÖ bir sürpiz yaparak kaydettikleri yeni şarkılarını paylaştı. Öğrendik, meğer şarkının yazım sürecinde Özkan Uğur da varmış.

‘Küsme Bana’ adlı şarkının sözleri Mazhar Alanson’a ait. Müziğinde ise grubun üç üyesinin de imzası var. Düzenlemesi İskender Paydaş’a ait şarkı tempolu ritimleri ve gitar rifleriyle dikkat çekiyor. “Fazla naz aşık usandırır” temalı şarkıda sadece Mazhar Alanson’un sesini duyuyoruz. Geçen hafta yayınlanan şarkı Spotify listelerinde yer bulurken klibi de YouTube’da yayınlandı. MFÖ’ye ait eski video ve fotoğraflardan oluşan klip, grup hakkında çalışmak isteyen araştırmacılar için önemli malzemeler barındırıyor.

Şarkıya YouTube’da gelen yorumlar genellikle Özkan Uğur’a duyulan özlemin dile getirilmesiyle başlayıp çok beğenildiğiyle son buluyor. Türk müzik tarihinde özel bir yere sahip Özkan Uğur’a duyulan bu sevgi belli ki hiç eksilmeyecek. Müzikseverlerin yeni bir beklentisiyse bir sonraki şarkının Özkansızlığı anlatan bir beste olması.

Karşınızda yılın en iddialı düetlerinden biri

Geçen cuma günü Lady Gaga ve Bruno Mars’ı bir araya getiren bir düet yayınlandı. ‘Die with a Smile’ın retro havası aynı gün yayınlanan klibe de yansımış durumda. Albüm hazırlığındaki Bruno Mars stüdyosuna Lady Gaga’yı davet edip henüz bitmemiş halini dinletir. Şarkıdan çok etkilenen Lady Gaga, aynı gün içinde Bruno Mars ile şarkının eksik noktalarını tamamlar ve kayıt için stüdyoya girer.

Daha önce 2016 yılındaki Victoria’s Secret yılbaşı defilesinde birlikte sahne alan ikilinin müzikal uyumuna gelen ilk tepkiler olumlu. Akılda kalıcı melodisi ve ballad formunu andıran yapısıyla şarkı sonbahar aylarında yayınlansa çok daha fazla etki yapabilirdi. Yine de şarkının sadece YouTube’da iki günde 110 milyondan fazla dinlendiğini de belirtelim.

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.