Müjde! Filmekimi Cannes’ı ayağımıza getiriyor

Filmekimi Cannes’dan Venedik’e, Locarno’dan Toronto’ya saygın festivallerde dünya prömiyerini yapan filmleri Türkiye'ye getiriyor. İstanbul'da başlayacak gösterimler Diyarbakır, Ankara ve İzmir'de devam edecek.

Kültür Sanat 5 Eylül 2024
Mohammad Rasoulof'un yeni filmi de Filmekimi'nde gösterilecek.

Bu yıl 23.’sü düzenlenecek Filmekimi Cannes’dan Venedik’e, Locarno’dan Toronto’ya prömiyer yapan filmleri Türkiye’nin dört şehrine getiriyor. 4-13 Ekim tarihlerinde yapılacak İstanbul gösterimlerinin yanı sıra Diyarbakır’da 10-13 Ekim, Ankara’da 17-20 Ekim ve İzmir’de ise 24-27 Ekim tarihleri arasında filmler sinemaseverlerle buluşacak. Filmekimi biletleri 27 Eylül sabah 10.00’da Passo üzerinden satışa çıkıyor.

Mohammad Rasoulof’un filmi sinemaseverlerle buluşuyor

77. Cannes Film Festivali’nden ödülle dönen filmler bu yıl Filmekimi’nde sinemaseverlerle buluşacak. Festivalde Büyük Ödül alan ‘All We Imagine As Light’, Miguel Gomes’e En İyi Yönetmen Ödülü’nü getiren ‘Grand Tour’, senarist ve yönetmen Coralie Fargeat’ın En İyi Senaryo Ödülü’nü alan filmi ‘Cevher / The Substance’, Palm Dog’a layık görülen ‘Köpek Davası / Dog On Trial’, En İyi İlk Film Ödülü’nü alan Armand ve festivalden Özel Ödül’le dönen ‘Kutsal İncirin Tohumu / The Seed of the Sacred Fig’ Filmekimi programında açıklanan ilk filmler oldu.

Hatırlanacağı üzere Mohammad Rasoulof’un yönettiği ‘Kutsal İncirin Tohumu’ yönetmenin kırbaç cezasına çarptırılıp ülkesini terk etmesine neden olmuştu. Rasulof’un filmi Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde hâkimliğe terfi eden ve rejimin kendisine dönüşen İman’ı izliyor. İman evdeki tabancası ortadan kaybolunca eşiyle kızlarından şüphelenir. Sert önlemler alır ve evde soruşturma başlar. Film geçen ay Almanya’nın Oscar adayı ilân edildi.

Liv Ullmann ve Ingmar Bergman’ın torunu yönetmen Halfdan Ullmann Tøndel Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünde prömiyerini yapan ve En İyi İlk Film Ödülü’nü kazandığı filmi ‘Armand’ ile Filmekimi kapsamında dört şehirde izleyiciyle buluşacak. 77. Cannes Film Festivali’nden Palm Dog ile dönen ‘Köpek Davası’ oyuncu Laetitia Dosch’un bir yönetmenlik işi olarak karşımıza çıkıyor. Dosch hayvanlarla kurduğumuz ilişkiyi sorgularken acı tatlı komedi ve hukuki ciddiyet arasında salınan bir mahkeme filmine imza atıyor.

Emperyalizm, modernite ve hareketlilik üstüne çarpıcı bir eleştiri

Filmekimi merakla beklenen bir başka filmi sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Cannes’dan En İyi Yönetmen ödülü ile dönen ‘Grand Tour’da yıl 1917, Birmanya’nın başkenti Rangun’dayız. Nişanlısı ile evlenmemek için kıta değiştiren Edward’ı izlerken onun hemen peşinde olan Molly’yi de takip ediyoruz, çünkü Molly’nin de kendi maceraları ve romantizmi var. Emperyalizm, modernite ve hareketlilik üzerine çarpıcı görselliğiyle özgün bir eleştiri sunan film tarihi olay örgüsüne modern öğeler serpiştirerek mekân ve zamanı da kendince büküyor.

Filmekimi filmleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli’de City’s Nişantaşı – Cinewam Premium ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Sinematek/Sinema Evi’ne ek olarak bu yıl Şişli’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda da gösterilecek. Filmler Diyarbakır’da Paribu Cineverse Diyarbakır Ceylan’da; Ankara’da Kült Kavaklıdere’de; İzmir’de ise Paribu Cineverse Konak Pier İzmir’de gösterilecek.

Ludovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdimLudovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.