Yıllar sonra bulundu: Huzurlarınızda Nietzsche’nin ilk portresi…

Almanya Weimar’da bulunan Klassik Stiftung müzesi ilklere ev sahipliği yapıyor şu sıralar. Filozof Friedrich Nietzsche’nin 1894 yılında Curt Stoeving tarafından yapılan ilk portresi ve görülmemiş birçok eşyasının yer aldığı bir sergi, ziyaretçilerini filozofu daha yakından tanımaya davet ediyor.

Kültür Sanat 4 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Nietzsche’nin 1894 yılında Curt Stoeving tarafından yapılan ilk portresi.

Elleri birbirine bağlı, üzerinde siyah bir palto, altında bir hastane önlüğü, doğrudan karşısına bakan bir adam… Alman filozof Friedrich Nietzsche’nin Curt Stoeving tarafından tasvir edilişi bu. 1894 tarihli bu eser, Nietzsche’nin ilk portresi. Şimdi, ünlü filozofun 50. doğum günü dolayısıyla Almanya Weimar’da bulunan Klassik Stiftung müzesinde ilk kez sergilenecek.

Eşyalarını kardeşi sakladı

Sergide ayrıca Nietzsche’nin arşivinden daha önce hiç sergilenmemiş resimler ve eşyalar da yer alıyor. İlk portrenin yanı sıra ayrıca Hans Olde’nin 1898 ve 1906 tarihli iki yağlı boya tablosu, Nietzsche ve kız kardeşine ait eşyalar da sergide. Nietzsche, Weimar’dayken neredeyse konuşamayacak kadar zayıftı, yazamayacak durumdaydı, ancak kız kardeşi bir öldüğünde onun için bir “ölüm odası” kurdu ve eşyalarının korunmasını sağladı.

Portrenin ilham aldığı fotoğraf.

Serginin küratörü Sabine Werther, Nietzsche’nin portresinin hasta olduğu dönemlere ait olduğunu söyledi. Filozof, ömrünün son 10 yılını annesi ve kız kardeşinin gözetiminde geçirmişti. Werther ayrıca Nietzsche’nin sağlıklıyken hiç resminin olmadığını sadece fotoğraflarının olduğunu da açıkladı: “Başarılı olduğunda da bunun farkında değildi, artık düşünemiyordu. Bu nedenle kız kardeşi sanatçıları onun kendine özgü imajını yaymak ve gelecek nesiller için küratörlüğünü yapmakla görevlendirdi.”

Ayrıca sergi salonunda bir de  okuma köşesi bulunuyor. Bu köşe, ziyaretçileri Nietzsche literatürüne dalmaya davet ediyor.

Henüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev'i takdimimizdirHenüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev’i takdimimizdir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.