Metrohan’dan Balkanlara selam: Saraybosna’yı hatırlıyor musun?

Yugoslavya'daki iç savaş sırasında Saraybosna'da el kamerasıyla çekilmiş amatör videolardan oluşan 'Saraybosna'yı Hatırlıyor Musun' sergisi Metrohan'da kapılarını açıyor. 2 Kasım'da ziyaretçilerine merhaba diyecek sergi 31 Aralık'a kadar devam edecek.

Kültür Sanat 28 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

5. Bosna Sancak Kültür Günleri Cemal Reşit Rey Konser  Salonu, Pera Müzesi ve Metrohan’daki etkinliklerle 2 Kasım’da başlıyor. 19 Kasım’a kadar devam edecek kültür günleri kapsamında Metrohan özel bir sergiye ev sahipliği yapacak. Saraybosna kuşatma altındayken Kreševljaković kardeşler ve Nedim Alikadić öncülüğünde bir grup Saraybosnalı tarafından 1992-1995 yıllarında el kamerasıyla çekilen amatör videolardan oluşan sergi 31 Aralık’a kadar açık kalacak.

Saraybosna’nın yaşadığı dramı yansıtıyor

‘Sjećaš li se Sarajeva – Saraybosna’yı Hatırlıyor musun?’ adlı sergi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ve Türkiye Bosna Sancak Derneği iş birliği ile 5. Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında hazırlandı. Koleksiyonda toplam 4 bin saatlik video arşivi bulunuyor. Yugoslavya’da yıllarca süren iç savaş sırasında kuşatma altında kalan ve dünyayla tek bağlantısı bir yeraltı tüneli olan Saraybosna’da yaşanan insanlık dramına dair görüntülerin yer aldığı video koleksiyonu daha önce Berlinale’de de sergilenmişti. Sergideki koleksiyon abluka altındaki Saraybosna’yı, içinde yaşanan trajediyi tanıkların sivil tarih yorumuyla ilk elden anlatacak.

Saraybosna Filarmoni Orkestrası bu sene 100. yılını kutluyor.

5. Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında düzenlenen tek etkinlik bu sergiyle sınırlı değil. 100. yılını kutlayan Saraybosna Filarmoni Orkestrası 11 Kasım günü saat 20:00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda “100. Yılların Buluşması” konserinde İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. Kuşağının önde gelen Romen şeflerinden Mihnea Ignat yönetimindeki 78 müzisyenin katılacağı konserde Dino Rešidbegović, Avdo Smailović, Nikolai Rimsky-Korsakov ve Cemal Reşit Rey bestelerine yer verilecek.

Pera Film iş birliğiyle 4 – 19 Kasım arasında gerçekleşecek Zamanın İzleri başlıklı programda Bosnalı ödüllü yönetmen Pjer Žalica’nın imzasını taşıyan beş filmden oluşan bir seçki sunulacak.  Programın odak noktasındaki Pjer Žalica 18 Kasım Cumartesi günü 1 Mayıs İşçi Bayramı filmi gösteriminin ardından sinemaseverlerle buluşacak. Sinema yazarı Alin Taşçıyan ile yönetmenin bu özel söyleşisi Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

Saraybosna'nın sembolü kütüphanede geçmişe ışık tutan sergiSaraybosna’nın sembolü kütüphanede geçmişe ışık tutan sergi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.