Operanın yaşayan efsanesi José Carreras İstanbul’a geliyor

İstanbul bir dünya yıldızını daha ağırlamaya hazırlanıyor. Operanın yaşayan en önemli tenorlarından José Carreras 20 Eylül'de Ülker Salonu'da olacak. Carreras İstanbul'da veda turnesi kapsamında sahne alacak.

Kültür Sanat 17 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
76 yaşındaki José Carreras veda turnesi kapsamında İStanbul'a geliyor.

Luciano Pavarotti, Placido Domingo ve José Carreras. The Three Tenors denen bu üçlü verdikleri konserlerle operayı geniş kitlelere sevdirmeyi başarmıştı. İstanbul bu efsane üçlüden hayatta olan iki ismi ağırlamaya hazırlanıyor. 28 Mayıs’ta yapılacak Volkswagen Arena’daki Placido Domingo konserinden sonra bir güzel haber daha geldi. Operanın yaşayan bir diğer efsanesi José Carreras 20 Eylül’de Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda sahne alacak. Konserin biletleri 20 Mayıs’ta satışa çıkıyor.

Grammy ödüllü tenor José Carreras, The Farewell Tour kapsamında son defa İstanbullu müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Kariyeri boyunca sayısız konsere imza atan ve dünyanın en prestijli sahnelerinde sahne alan İspanyol tenor ilhamını 20. yüzyılın unutulmaz seslerinden Mario Lanza’dan alıyor. İlk kez onun sesini duyduğu 6 yaşından itibaren çok etkilenen ve daha o zamandan müziğe yönelmeye karar veren İspanyol tenor sekiz yaşında konservatuvar eğitimine başladı.

Babası Franco muhalifiydi

Aslında Fransızca öğretmeni olan fakat iç savaş sırasında Cumhuriyetçi saflarda yer aldığı için Franco rejimi tarafından cezalandırılan babası taksi şoförü olan José Carreras müziği çok seven bir ailede büyüdü. İlk sahne deneyimini henüz 11 yaşındayken yaşayan tenor Gran Teatre Del Liceu’da sanatseverlerin karşısına çıktı.  24 yaşına geldiğinde operanın başyapıtları olarak kabul edilen  Verdi’nin ‘Nabucco’ ve ‘Gaetano Donizetti’nin ‘Lucrezia Borgia’daki performanslarıyla büyük beğeni kazandı.

Roma, Milano, Paris, Londra, New York ve San Francisco gibi prestijli opera salonlarının bulunduğu şehirlerde kapalı gişe performanslara imza atan José Carreras hiç opera dinlemeyenler nezdinde de tanınır olacağı bir işe imza attı. Luciano Pavarotti ve Placido Domingo ile birlikte kurdukları The Three Tenors grubuyla unutulmaz konserlere imza atan İspanyol tenor operayı özellikle Avrupa ve ABD’de neredeyse her eve sokmayı başardı.

Grammy ödüllü José Carreras

1990’dan itibaren yayınlamaya başladıkları albümler başta Grammy olmak üzere çok sayıda ödülü beraberinde getirdi. Ancak bu albümlerin getirisi sadece ödüller olmadı. José Carreras, Luciano Pavarotti ve Placido Domingo’nun bu çalışmaları dönemin pop yıldızlarının albüm satış rakamlarıyla yarıştı. Sahne aldıkları konserlere toplamda iki milyondan fazla izleyici geldi. Gerçek adı Josep Maria Carreras i Coll olan tenor, doğup büyüdüğü Barcelona’nın da simgelerinden biri konumunda.

5 Aralık 1946 doğan José Carreras  kariyeri boyunca 50’ye yakın solo veya grup albüme imza attı. Verdi, Donizetti ve Puccini operalarına yaptığı yorumlarla tanınan ve sevilen İspanyol tenor, son olarak 2021 yılında ‘Tesoros de la Musica’ adını taşıyan albümünü yayınlamıştı. Operanın klasikleşmiş eserlerini seslendirdiği bu albüm veda turnesine çıkan müzisyenin son çalışması olarak nitelendiriliyor.

Operanın yıldızı Placido Domingo İstanbul'a geliyorOperanın yıldızı Placido Domingo İstanbul’a geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.