Oscarlar böyle veriliyorsa işimiz var: Onunla tanışınca dengeler değişti!

96'ıncı Oscar Ödülleri'ne günler kala bir Akademi üyesi 'Oppenheimer' filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde aday olan Robert Downey Jr.'la tanıştıktan sonra kararının değiştiğini itiraf etti.

Kültür Sanat 4 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Daha önce üç kez bu dalda aday olsa da henüz heykelciği kazanamamış olan Mark Ruffalo ile Robert Downey Jr. ödül için yarışıyor.

Geri sayım başladı, tüm dünyanın gözü bu sene 10 Mart’ta 96’ıncı kez verilecek Oscar Ödülleri’nde. 13 kategoride adaylık kazanan Christopher Nolan imzalı ‘Oppenheimer’, Yorgos Lanthimos’un bilimkurgusu ‘Zavallılar/Poor Things’ ve Greta Gerwig’in gişe rekorları kıran ‘Barbie’si törenin öne çıkan yapımlarından.

Oscar Ödülü kazanmanın yönetmen veya oyuncunun kariyerini değiştirdiği bilinen bir gerçek.

Peki bu değişimi sağlayan sihirli değnek kimin elinde?

İlk kez 1929’da verilmeye başlanan Oscar Ödülleri’nde kazananı Sahne Sanatları ve Bilimleri Akademisi(Academy of Motion Picture Arts and Sciences) üyelerinin oyları belirliyor. Akademi’nin internet sitesine göre 10.500’den fazla “küresel film endüstrisi sanatçısı ve lideri” akademinin üyesi.

Üyeler arasında aktörler, yazarlar, yönetmenler, kostüm tasarımcıları, makyaj sanatçıları, yapımcılar ve diğer film endüstrisi profesyonelleri var. Tüm Akademi üyeleri en iyi film filmi için film aday gösterebiliyor, ancak akademi üyelerinin her biri kendi alanlarındaki adaylara oy verebiliyor.  En İyi Uluslararası Uzun metrajlı film ve En İyi Animasyon Filmi içinse ayrı kurallar var.

Kulağa çok profesyonel ve işini tüm titizliğiyle yapan insanların bir araya geldiği bir sistem olarak geliyor değil mi? Ancak Akademi üyelerinin de duyguları var. Üstelik bu kararlarını da etkileyebiliyormuş. Mesela bu sene oy kullanan bir akademi üyesi duygularına yenik düşmüş.

Hollywood Reporter’a konuşan anonim erkek üye ‘Oppenheimer’ filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde aday olan Robert Downey Jr.’la tanıştıktan sonra kararının değiştiğini itiraf etti. Jüri üyesi ‘Zavallılar’ filmindeki performansıyla aday olan Mark Ruffalo ile Downey Jr. arasında kaldığını ve kararının nasıl değiştiğini şu sözlerle anlattı:

58 yaşındaki Downey Jr. Oscar’da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinin en güçlü adaylarından.

‘Onunla partide tanışınca işler değişti’

“Mark Ruffalo ve Robert Downey Jr. arasında kaldım. Kulağa sevimsiz gelse de size dürüst olacağım. Downey ile bir ödül sezonu partisinde tanıştım. Üstelik benim başlatmadığım bir etkileşim yaşadık. Bu durum benim için tüm dengeleri değiştirdi.”

Robert Downey Jr.’ın rakipleri ‘American Fiction’dan Sterling K Brown, ‘Dolunay Katilleri’nden Robert De Niro, ‘Barbie’den Ryan Gosling ve ‘Zavallılar’dan Mark Ruffalo.

En İyi Yönetmen oyu Nolan’a

Anonim üye işin içine duygularını karıştırdığını itiraf etse de profesyonelliğine leke sürdürmek istememiş olsa gerek ki filmle ilgili de iki kelam etmiş: “Bir aktör için en önemli şey her zaman inandırıcı olma yeteneği. Downey Jr’ın karakter değişimini izlemeyi çok sevdim.”

Üye En İyi Yönetmen kategorisinde Nolan’a (Bu kez çok daha kolay vermiş ve hayır kararı herhangi bir partide değişmemiş)oy verdiğini de açıkladı: “Christopher Nolan ‘Kara Şövalye’den bu yana yaptığı filmlerde kazanmayı hak ediyor.”

10 Mart’ta verilecek 96. Oscar Ödülleri’nin töreni 11 Mart tarihinde pazarı pazartesiye bağlayan gece Türkiye’de Disney+’ta canlı olarak yayınlanacak, töreni Jimmy Kimmel sunacak.

Mark Ruffalo Oscar yarışından çekildi! Ödülü Robert Downey Jr. alırsa üzülmemMark Ruffalo Oscar yarışından çekildi! Ödülü Robert Downey Jr. alırsa üzülmem

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.