Picasso’nun 1.2 milyon dolarlık karakalem çizimine ABD el koydu

Picasso'nun 1.2 milyon dolara satın alınan karakalem çizimine ABD'de el kondu. Gerekçeyse çizim için ödenen paranın Malezya'da kanun dışı yollardan kazanılması.

Kültür Sanat 27 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Picasso'ya ait karakalem çizim 1ç2 milyon dolara satılmıştı.

1Malaysia Development Berhad (1MDB) fonu, Malezya hükümeti tarafından 2009 yılında yabancı yatırım yoluyla ülkedeki ekonomik kalkınmayı teşvik etmek amacıyla kurulmuştu. Fon bir süre sonra sanat eserleri de satın almaya başlamıştı. Bunlardan biri de Christie’s’te 2014 yılında açık artırmaya çıkan Pablo Picasso’ya ait çizimdi.

Karakalem çizim zimmete geçirilen parayla alınmış

ABD Adalet Bakanlığı’na göre aralarında Malezya’nın o dönemki Başbakanı Najib Razak’ın da bulunduğu bir grup üst düzey yetkilinin, amaçlandığı gibi “Malezya halkının refahını arttırmak” için kullanmak yerine fondan sistematik olarak 4,5 milyar dolardan fazla parayı zimmetlerine geçirdikleri iddia ediliyor. Üstelik bu paranın 1.2 milyon dolarlık kısmı 1969 tarihli Picasso’nun karakalem çizimine gitmiş.

Pablo Picasso’nun ‘Üç Çıplak Kadın ve Bir Erkek’ adlı karakalem çizimi 1.2 milyon dolara satılmıştı.

Fon, ABD Adalet Bakanlığı ile anlaşmaya gitti

ABD Adalet Bakanlığı, Malezyalı 1MDB fonunun eski genel danışmanı Jasmine Loo Ai Swan ile 2014 yılında Christie’s New York’ta yapılan bir satışta ücretlerle birlikte 1.2 milyon dolara satılan bir Picasso çiziminin geri alınması için bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşmaya göre Pablo Picasso’nun karakalem çiziminin yanı sıra Claude Monet, Vincent van Gogh ve Jean-Michel Basquiat gibi ressamların da satılan eserlerine ABD Adalet Bakanlığı tarafından el konacak.

Adalet Bakanlığı daha önce 1MDB’den zimmete geçirilen fonlar kullanılarak satın alındığını söylediği varlıklara karşı çok sayıda el koyma davası açmıştı. Sivil el koyma şikayetlerine göre, 2009’dan 2015’e kadar fondan 4,5 milyar dolardan fazla paranın bir suç komplosu yoluyla zimmete geçirildiği iddia ediliyor. Adalet Bakanlığı’na göre, bu haftaki anlaşmadan önce, ABD makamları 1MDB planıyla 1.4 milyar dolardan fazla varlığı iade etti ya da iade edilmesine yardımcı oldu.

Müzedenin kadınlar tuvaletindeki Picasso tablosunu meğer küratör kendi çizmişMüzedenin kadınlar tuvaletindeki Picasso tablosunu meğer küratör kendi çizmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.