Juliet siyah olmaz diyenlere: ‘Olur canım bal gibi olur’

Dünyanın en sevilen tiyatro klasiği 'Romeo ve Juliet'in son versiyonunda Tom Holland ve Francesca Amewudah-Rivers gibi tanıdık yüzler var. Ancak sosyal medyada Juliet'i canlandıracak oyuncuya yönelik ırkçı saldırılar, yapımcı şirketi harekete geçirdi

Kültür Sanat 8 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Francesca Amewudah-Rivers ve Tom Holland 'Romeo ve Juliet'in yeni West End prodüksiyonunda başrolde.

Shakespeare’in ölümsüz eseri ‘Romeo ve Juliet’ dünyanın dört bir yanında yüzyıllardır sahneleniyor. Dünyanın en sevilen tiyatro klasiğinin son sürümünde tanıdık simalar var. Son Romeo ‘Örümcek Adam’ serisinin yıldızı Tom Holland, biricik aşkı Juliet ise ‘Bad Education’da rol alan Francesca Amewudah-Rivers tarafından canlandırılacak.

Tiyatro sahnesine dönen Holland da haberi sosyal medya üzerinden duyurmuştu. Buraya kadar her şey normal görünüyor olabilir ancak resmi duyurunun ardından sosyal medyada Juliet’i canlandıracak Francesca Amewudah-Rivers’a yönelik ırkçı yorumlar aldı yürüdü. Kimileri “Juliet’in neden siyah bir oyuncu tarafından canlandırıldığını soruyor, kimileri ‘Başka oyuncu mu bulamadınız’ diye yapıma sitem ediyordu.

‘Ekibimizin yanındayız’

Bu yorumların ve nefret söylemlerinin ardından yapımcı Jamie Lloyd Company bir açıklama yayınlamayarak çevrimiçi şiddeti şu sözlerle kınadı:

“Şirketimizin bir üyesine yönelik içler acısı ırksal istismarın farkındayız. Bu durdurulmalı. Olağanüstü bir sanatçı grubuyla çalışıyoruz. Onların çevrimiçi tacize maruz kalmadan iş üretme özgürlüğüne sahip olduklarına inanıyoruz. Şirketimizdeki herkesi her koşulda desteklemeye ve korumaya devam edeceğiz. Herhangi bir kötüye kullanım tolere edilmeyecek ve bildirilecektir. Zorbalık ve taciz, çevrimiçi platformlarda, endüstrimizde veya daha geniş topluluklarımızda yer bulmayacak.”

Holland’ın büyük dönüşü

Holland ilk sahne deneyimini West End prodüksiyonu Billy Elliot: The Musical’da yaşadı. Oyunda başrolü üstlenen oyuncu 2009 ve 2010 yıllarında sahneye çıktı ve ardından The Impossible, In the Heart of the Sea ve Lost City of Z filmlerinde önemli roller üstlenerek rotasını sinemaya kırdı. ‘Örümcek Adam’ serisiyle yıldızı parladıktan ve Apple TV+’de yayınlanan ‘Crowded Room’un ardından oyunculuğa ara verdiğini duyurmuştu ancak yönünü yine sahneye döndü. Romeo rolü ilk büyük geri dönüşü olarak heyecanla bekleniyor.

Juliet rolü ise Amewudah-Rivers’ın ilk büyük sahne deneyimi olacak. Amewudah-Rivers daha önce BBC dizisi ‘Bad Educationın iki sezonunda ve üç kısa filmde rol aldı.

‘Romeo ve Juliet’ “Shakespeare’in ölümsüz kelime ustalığı, kafiyeler, sevgililer ve savaşçılar hikayesinin titreştiren yeni vizyonu” olarak tanıtıldı. Oyun 11 Mayıs’ta sahnelenmeye başlayacak ve 3 Ağustos’a kadar Londra’da sahnelenecek.

Türkiye ile Yunanistan aşka geldi: Romeo ve Juliet sahnedeTürkiye ile Yunanistan aşka geldi: Romeo ve Juliet sahnede

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.