Sahte Andy Warhol tablolarına iki yıl hapis

Andy Warhol'un sahte tablolarını satan 69 yaşındaki sanat simsarı, yaptığı dolandırıcılık ortaya çıkınca iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Florida'da meydana gelen olay sonrası Daniel Elie Bouaziz, federal bir hapishanede cezasını çekecek.

Kültür Sanat 2 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Andy Warhol, sanat dünyasının en gözde isimlerinden biri olmayı sürdürüyor.

Andy Warhol gündem olmaya devam ediyor. Ancak bu sefer durum biraz farklı. 20. yüzyılın ikon sanatçılarından Warhol’a ait olduğu iddia edilen sahte tabloları satan sanat simsarı Florida’da yakayı ele verdi. Güney Florida’lı sanat simsarı, sahte Andy Warhol tablolarının satışını içeren bir planla bağlantılı olarak Salı günü 2 yıl 3 ay federal hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme kayıtlarına göre 69 yaşındaki Daniel Elie Bouaziz, Fort Pierce federal mahkemesinde sahte eser satmaktan mahkum edildi. Bouaziz Şubat ayında kara para aklama suçunu kabul etmişti. Savcılar da dolandırıcılık ve zimmete para geçirme ile ilgili diğer 16 suçlamayı düşürmüştü kabul etmişti. Bunun üzerine Bouaziz 15,000 $ para cezasına çarptırıldı. Ancak yine de 16 Ağustos’ta Bouaziz için bir tazminat duruşması gerçekleştirilecek.

Andy Warhol dışında Lichetenstein ve Matisse de listede

Savcılar, Palm Beach’deki Danieli Fine Art ve Galerie Danieli’nin sahibi Bouaziz’in Ekim 2021’de bir müşterisine andy Warhol’a ait olduğu iddia edilen tablolar da dahil olmak üzere sahte sanat eserleri sattığını söyledi. Bouaziz ayrıca Roy Lichtenstein, Keith Haring ve Henri Matisse’in sahte tablolarını benzeri bir şekilde satmış. Müfettişler, Bouaziz’in müşterisine 75.000 ila 240.000 dolar arasında sattığı parçaların orijinal olduğunu ve bazılarının bizzat sanatçılar tarafından imzalandığını söyledi

Yetkililer, müşterinin Bouaziz’e 200.000 $ peşinat verdiğini ve bunun Bouaziz’in hesabına yatırıldığını, daha sonra da gelen paranın başka hesaplara havale edildiğini söyledi. Yargıç, Bouaziz’in yaşı ve sağlık durumunun kötü olması nedeniyle makul bir ceza istedi. Savcı Sarah Schall, “Bouaziz’in kimi insanlara karşı cömert davransa da, başkalarını dolandırıyordu” dedi.

Müzayedelerde bahar: 2 milyar dolarlık tablo satışıMüzayedelerde bahar: 2 milyar dolarlık tablo satışı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.