Salman Rushdie: Kötü rüyalar görüyorum

Geçen Ağustos ayında uğradığı bıçaklı saldırıda bir gözünü kaybeden yazar Salman Rushdie fiziksel olarak iyileşiyor ancak olayın etkilerini atlatabilmiş değil. Çok iyi bir terapisti olduğunu söyleyen Rushdie saldırıya ilişkin korkunç ve çılgın rüyalar gördüğünü de itiraf etti.

Kültür Sanat 14 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Salman Rushdie, geçen ağustosta New York’taki bir edebiyat etkinliğinde uğradığı saldırıda bıçaklanarak ağır yaralanmıştı. Bu süreçte sessizliğini koruyan yazar Mayıs ayında ilk kez önceki PEN Amerika’nın yıllık galasında sahneye çıkmıştı.

‘Çok iyi bir terapistim var’

Yazmaya da başladığını müjdeleyen Rushdie her ne kadar iyileşmiş olsa da olayı hala atlatamadığını ve bir gözünü kaybetmesine neden olay saldırının etkilerini yaşamaya devam ettiğini söyledi. Çok iyi bir terapisti olduğunu söyleyen Rushdie saldırıya ilişkin korkunç ve çılgın rüyalar gördüğünü de itiraf etti. Yazar ayrıca saldırganın yargılanacağı davaya katılıp katılmayacağı sorusuna da cevap verdi, bu konuda iki ayrı düşüncesi olduğunu söyledi: Bir taraftan aslında mahkemede durup ona bakmak isteyen bir tarafım var ve diğer taraftan ise umursamıyorum.”

‘Kendini savunması sadece bir oyalama taktiği’

Rushdie saldırganın kendini savunmasına yönelik fikirlerini de açıkladı. Binlerce kişinin önünde gerçekleşen olayda, saldırganın kendini savunmasının sadece bir oyalama taktiği olduğunu savundu, avukatına seslendi: Eğer ben avukatı olsaydım, ona bunu yapmasını tavsiye ederdim.”

Salman Rushdie ‘Şeytan Ayetleri’ kitabı nedeniyle uzun zamandır ölüm tehditleri alıyordu. 1989’da İran’ın dini lideri Ayetullah Humeyni yazar hakkında ölüm fetvası vermişti. Yazar, 2022’de 24 yaşındaki Hadi Matar adlı bir adam tarafından bıçaklandı. Matar, cinayete teşebbüs suçlamasıyla tutuklu.

 

Salman Rushdie bıçaklanmasını anlatan bir kitap yazacakSalman Rushdie bıçaklanmasını anlatan bir kitap yazacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.