Hacettepe’de gördüğü şiddeti mezuniyet sergisinde ifşa etti

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bir kadın öğrenci aynı bölümde okuduğu erkek öğrenciden gördüğü şiddeti 2024 Mezuniyet Sergisi’ndeki eseriyle duyurdu. Kadın öğrenci dekan tarafından şiddete uğradı için uyarı aldığını da anlattı.

Kültür Sanat 30 Haziran 2024

“BU YAZI, benim böyle bir okuldan mezun olurken sergilemeye uygun bulduğum en kıymetli ESERİMDİR.”

Bu cümleler Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2024 Mezuniyet sergisinden. Yazan bir kadın öğrenci. Sergiler ve eserler sanatçıların kimi zaman toplumsal kimi zaman bireysel dertlerinin ve anlatmak istediklerinin çıktısıdır. Bu üniversite sergisinde de sanatın doğasına uygun, benzer bir olay yaşandı. Bu kez  bir kadın öğrenci aynı bölümde okuduğu erkek öğrenci tarafından yaşadığı şiddeti bir kağıdın üzerine yazıp mezuniyet eserlerinin üstüne yapıştırarak serginin bir parçası haline getirdi.

Öğrenci yaşadığı şiddeti ve okul yönetiminin tutumunu şu sözlerle duyurdu:

“27 Mayıs tarihinde okul içindeki atölyemde yüksek sesle müzik dinlediği için uyardığım bir erkek öğrencinin fiziksel şiddetine maruz kaldım. Soruşturma sonucunda bana ve faile sözlü uyarı verildi. Dekan tarafından bir kadın olarak ‘annelerimiz’ gibi daha olgun davranmam ve bir daha bir erkek tarafından şiddete uğramamam konusunda sözlü olarak uyarıldım. Bu sözlü uyarı bu dört yılın sonunda bu okulun bana layık gördüğü mezuniyet belgemdir. BU YAZI ise benim böyle bir okuldan mezun olurken sergilemeye uygun bulduğum en kıymetli ESERİMDİR.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HÜKÇAT (@hukcat)

‘Şiddetsiz kampüs istiyoruz’

Hacettepe Kadın Çalışmaları Grubu da sosyal medya hesabından yaşanan şiddete tepki gösterdi. Üniversitelerin şiddetsiz kampüs çağrısını tekrarladı: “Güzel Sanatlar Fakültesi Mezuniyet Sergisi’nde bir kadın öğrenci sergilediği eserlerin üzerinde yaşadığı şiddeti duyurdu. Yönetimin aldığı bu tutumu ve şiddeti kabul etmeyeceğiz. Şiddetsiz bir kampüs istiyoruz!”

Sergi Turu: Sokağa ses verenler, bugünü resmedenlerSergi Turu: Sokağa ses verenler, bugünü resmedenler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.