Sanatını yorganlara işleyen Faith Ringgold 93 yaşında hayatını kaybetti

Siyah kadın sanatçılar için engeller yıkan, sanatını yorganlara işleyen sanatçı Faith Ringgold 93 yaşında hayatını kaybetti. Ödüllü bir yazar da olan Ringgold siyah ve kadın sanatçıların temsil edilmemesini protesto eden bir aktivistti.

Kültür Sanat 15 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Sanatını yorganlara işleyen sanatçı Faith Ringgold 93 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçı Siyah kadın sanatçılar için engelleri yıkan öncü bir isimdi. Resim, tekstil ve hikaye anlatımını birleştiren renkli yorgan tasarımlarıyla ünlenmişti.

Sanatçının asistanı Grace Matthews, Ringgold’un cuma gecesi Jersey’deki evinde hayatını kaybettiğini Associated Press’e doğruladı. Sanatçının sağlık durumu iyi değildi, ancak ölüm nedeniyle ilgili resmi açıklama yapılmadı.

Harlem’de doğup büyüyen Ringgold’un çalışmaları genellikle ırk ve cinsiyet konularını ele alıyordu. O kariyerinin başından beri Amerika’daki ırk ayrımını ve siyaseti korkusuz bir bakışla inceleyen eserleriyle özellikle kadın sanatçılar için yeni kapılar açmasıyla ünlenmişti.

Faith-Ringgold, Fotoğraf: Artnews

Ringgold 1960’ar ve 1970’ler boyunca çok sayıda eyleme katıldı. Modern Sanat Müzesi, Metropolitan Sanat Müzesi ve Whitney Amerikan Sanat Müzesi dahil tarihsel ve sistematik olarak kadınları ve renkli sanatçıları dışlayan sanat-dünya kurumlarının protestolarını sahnelediği için sayısız kez tutuklandı. Ve şimdi Ringgold’un eserleri Philadelphia Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi, Whitney Müzesi başta olmak üzere ABD’nin  birçok önemli kurumunda sergilenmeye devam ediyor. Ringgold aynı zamanda yazardı. 16’dan fazla çocuk kitabı yazdı, 20’den fazla fahri doktora aldı.

Ringgold’un hayat mottosu internet sitesinde yayınladığı sloganıydı: “Biri yapabilirse herkes yapabilir, tek yapmanız gereken denemek.”

Coppola Ailesi yasta: Eleanor Coppola veda etti!Coppola Ailesi yasta: Eleanor Coppola veda etti!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler