CerModern bir efsaneyi ağırlıyor: Şevket Dağ

1944 yılında hayatını kaybeden Türk resminin usta ismi Şevket Dağ'ın en önemli eserlerinden oluşan sergisi İzmir'in ardından Ankara'da. 30 Temmuz'a kadar CerModern'de ziyaret edilebilecek sergide ressamın 65 tablosu yer alıyor. Bunlardan biri de ressamın namlı resmi 'Ayasofya İçi'.

Kültür Sanat 6 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Şevket Dağ'ın eserlerinden oluşan sergi 30 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.

Türk resminin usta ismi Şevket Dağ’ın en özel tablolarından oluşan bir sergi dizisi Türkiye’nin üç büyük kenti dolaşacak. ‘Zamanın ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam Şevket Dağ’ ismini taşıyan sergi 1944 yılında hayatını kaybeden ressamın en ünlü eserlerinden oluşan bir koleksiyon olma özelliği de taşıyor.

2023’ün ilk aylarında İzmir’deki Folkart’ta ilk ayağı açılan serginin bu seferki durağı başkent Ankara. Her ne kadar haberi servis eden AA, bunun ilk kişisel sergisi olduğunu vurgulasa da daha önce de çalışmaları sergilenen Dağ’ın önemli eserleri şimdi de CerModern’de. Dün açılan sergi 30 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.

Türk resim sanatına yön veren, birçok öğrenci yetiştiren, Osmanlı’nın son zamanlarıyla genç Cumhuriyet’te açılan resim sergilerinin çoğunun düzenleyicisi olan Şevket Dağ’ın 65 eseri ‘Zamanın ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam Şevket Dağ’ başlıklı sergi vesilesiyle sanatseverlerle buluşuyor.

Şevket Dağ’ın ünlü tablosu da sergi kapsamında CerModern’de.

Ayasofya tablosu evinden özel olarak getirtildi

Sergide Dağ’ın eserlerinin yanı sıra şövalesi, boya kutusu, eskiz defterleri, yazışmaları, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e yazdığı mektuplar da bulunuyor. İç mekan resimleri ve Ayasofya ile bütünleşen Şevket Dağ’ın en bilinen eserleri arasındaki 1920 tarihli ‘Ayasofya İçi’ de yer alıyor.

Sergi Direktörü Fahri Özdemir,  Şevket Dağ’ın başta Fikret Mualla ve Cemal Tollu olmak üzere hem önemli ressamlar yetiştirdiğini hem de Türk resim sanatının kitlelere ulaşmasında önemli rol oynadığını söylüyor. Dağ’ın 1912’den vefat ettiği 1944’e kadar Türkiye’de düzenlenen hemen hemen bütün sergilerin direktörlüğünü yaptığını anlatan Özdemir, Sanayi-i Nefise’nin ilk öğrencisi olan, Osman Hamdi ve Valeri’den ders alan Dağ’ın hayatını tümüyle resme adadığını belirtiyor.

Sergide, Şevket Bey’in başyapıtı kabul edilen, Ayasofya’da son cemaat yerini resmettiği eser de yer alıyor. Ödünç alınan eser, ressamın ailesinin evinden ilk kez dışarı çıkıyor. Sergideki en eski tarihli eser 1900 yılına ait. Öte yandan Şevket Dağ’ın ölmeden bir ay önce yaptığı 1944 tarihli eseri de sergi kapsamında ziyaret edilebilecek.

Tarihi Alsancak Tekel Fabrikası kültür merkezine dönüştürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.