Şivan Perwer’den Aynur Doğan’a ‘Keça Kurdan’ yasağı

Aynur Doğan kendisiyle özdeşlemiş 'Keça Kurdan' şarkısını artık söyleyemeyecek. Zira şarkının söz ve müziğinin sahibi Şivan Perwer şarkısının Doğan tarafından stüdyoda da sahnede de yorumlanmasını yasakladı.

Kültür Sanat 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Doğan, artık şarkıyı konserlerinde de seslendiremeyecek.

Sanatçı Aynur Doğan kendisiyle özdeşleşmiş ‘Keça Kurdan’ şarkısını artık söyleyemeyecek. Doğan sosyal medya hesabından şarkının söz ve müziğinin sahibi Şivan Perwer’in ‘Keça Kurdan’ı söylemesini yasakladığını duyurdu, “Keçe Kurdan’ artık size emanet” dedi.

Aynur Doğan, Perwer’in bu kararıyla birlikte artık ne konserlerde ne de stüdyo ortamında şarkıyı söyleyemeyecek, Doğan’ın seslendirdiği tüm versiyonlar ses ve video platformlarından kaldırılacak.

Peki Aynur Doğan’ın 2004’te yayınlanan ikinci stüdyo albümünde yer alan ve hatta albüme ismine veren, bir dönem yasaklanmaya çalışılan ancak Kürtçenin en kült şarkılarından biri haline gelen bu parça neden böyle bir kriz yarattı?

‘Şivan Perwer çok üzüldü’

Aynur Doğan Twitter’da Türkçe ve Kürtçe yaptığı açıklamada Şivan Perwer’in Hakan Akay aracılığıyla kendisine gönderdiği mesajı yayınlayınca kararın nedeni ortaya çıktı.

Perwer’in 50. sanat yılı dolayısıyla bir etkinlik organize edilmiş, Doğan’a konser talebinde bulunulmuş, ancak şarkıcı cevap vermemiş. Bu tavra çok üzülen ve saygısızlık olarak yorumlayan Perwer de artık Doğan’ın Keça Kurdan’ı stüdyo ve sahnede söylemesine izin vermediğini söyleyip 15 Şubat 2024’e kadar şarkının video platformlarından da kaldırılmasını talep etmiş.

Şivan Perwer adına Hakan Akay’ın Aynur Doğan’a gönderdiği mesaj.

Perwer’in “onay ve talebi” doğrultusunda alınan kararlar şöyle:

‘Keça Kurdan’ şarkısının Aynur tarafından ne stüdyoda ne de sahnede bugünden itibaren yorumlanmasına izin vermiyoruz.

Kalan Müzik’ten çıkan aynı isimli albüm dışındaki tüm ‘Keça Kurdan’ şarkı yorumlarının bütün audio(ses) ve YouTube başta olmak üzere video platformlarından 15 Şubat 2024 tarihine kadar silinmesini talep ediyoruz.

Ortak proje yaptığınız başka kanallar, kurumlar da varsa sizin üzerinizden aynı şekilde 15 şubata kadar kaldırılmasını talep ediyoruz. 15 Şubat 2024 tarihine kadar kaldırılmamış tüm audio ve video paylaşımlarının YouTube hak ihlalleri (Strike) üzerinden kaldırılacağını bilmenizi istiyoruz. Bundan dolayı dijital platformlarınızın bu strike’lardan etkilenmesinin sorumluluğu 15 Şubattan itibaren size aittir.

‘Keça Kurdan artık size emanet!’

Aynur Doğan’ın bu mesajın yanı sıra sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ise şöyle:

“‘Keça Kurdan’ bizim için sadece bir şarkı değil; özgürlüğün, barışın, sevginin, ortaklaşa mücadelenin ve dayanışmanın coşkusu, yan yana çekilen halaylarımızın, dansımızın ortak ritmiydi. Kürt kadınının sesi, farklı kültürlerden kadınların biraraya gelerek oluşturdukları toplumsal bellek, birbirimize duyduğumuz ihtiyacın yeniden hatırlanışı, hafızamızın uyanışıydı belki. Kendimizce daha nice anlamlar yükledik… Bir zamanlar yasaklanmak istendi, denediler ama başaramadılar.

Ancak bu defa, aşağıdaki mesajda belirtilen gerekçelerden ötürü Keça Kurdan’ı söylemem yasaklanmıştır.

Çok kısa sürede yapılacak bir konser organizasyonuna katılmam için davet yapıldı, yoğun programım nedeniyle katılmamın mümkün olamayacağı karşı tarafa iletildi ve ekibimiz alternatif olarak projeye bir video ile katkı sunmayı kendilerine önerdi.

Yoğunluğum sebebiyle geri dönüş yapamadığım bir talebin karşılığında uygulanan bu sansürün nihai değerlendirmesini siz değerli dinleyicilerime bırakıyorum.

Gelinen noktada dinleyicilerime olan saygım bu açıklamayı zaruri kılmıştır.

Keça Kurdan artık sizlere emanet!”

ABD'de kitap sansürü yayılıyor: Bu sefer hedefte 'Bülbülü Öldürmek' ve 'Sineklerin Tanrısı' varABD’de kitap sansürü yayılıyor: Bu sefer hedefte ‘Bülbülü Öldürmek’ ve ‘Sineklerin Tanrısı’ var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler