Pompeii’de duvara yazı yazan turiste 60 bin euro ceza
Stradivarius kemanlarının üretildiği atöyle restorasyon sonrası kapılarını açtı. Milyonlarca dolar değer biçilen ve dünyaca ünlü virtüözlerin tercih ettiği bu atölyeden çıkma kemanlar aradan geçen yüzlerce yıla rağmen büyük ilgi görmeye devam ediyor. Atölye şimdi bir müze olarak faaliyet gösteriyor.
Stradivarius atölyesi yine keman sesleriyle yankılanıyor. İtalya’nın kuzeyindeki Cremona’nın ana caddesindeki eski evde şimdilerde taze boya ve yeni mobilya kokusu var. Dünyanın en değerli kemanlarının üretildiği atölye, eski günlerine döndü. 300 yıllık atölye şimdi geçmişi canlandırıyor. İtalyan kemancı Antonio Stradivari’nin asırlar önce modern kemanın tasarımını mükemmelleştirdiği bu atölye kapsamlı bir restorasyon süreci ardından ziyaretçileri ağırlamaya başladı.
Bugün çoğu milyonlarca dolar değere sahip asırlık Stradivarius kemanlarının üretildiği atölye binası lamba standları ve ev süsleri satan bir dükkana dönüştürülmüş zemin katı dışında uzun yıllar boştu. Toplam üç kattan oluşan atöyle binasında Antonio Stradivari ortanca katta, kendisini ziyarete gelen müzisyen arkadaşlarıyla görüşür onların nasıl bir enstrüman arzuladıklarıan dair isteklerini dinlerdi. Uzun yıllar boyunca boş kalan bu kat şimdi yeniden hayat buldu. Kemanlarının üretildiği bu yapının en üst katı yani çatı katı ise ana üretim yeriydi. Bu atölyede üretilen ve hala kullanımda olan en pahalı keman ise 1716 yapımı ve değeri tam 20 milyon euro. Atölye, kemanın yanı sıra çello ve viyola üretimiyle de ünlüydü.
Şimdi müze olarak faaliyet gösteren Stradivarius atölyesi, değerli bir koleksiyona da ev sahipliği yapıyor. Müze müdürü Virginia Villa, bazılarının değeri 10 milyon euroyu aşan değerli keman koleksiyonunun 20 derece sıcaklık ve yüzde 55 nem oranına sahip karanlık bir teşhir odasında tutulduğunu ve performanslar için özel bir asansörle müzenin konser salonuna taşındığını söyledi.
Müzikal açıdan kusursuzluğa erişen enstrümanların üretildiği bu atölye şimdi turistleri ağırlıyor. Bilindiği üzere Stradivarius kemanları günümüzde en ünlü sanatçıların elinde ortaya harika sesler çıkarıyor. 18. yüzylda en parlak günlerini yaşayan atölye, sanayi devriminin mağdurlarından. 19. yüzyılda Avrupa’nın dört bir yanına yayılan atölyeler, çok daha ucuza çok daha fazla sayıda keman üretmeye başlayınca Stradivarius zor günler yaşamaya başlamış.
Stradivarius atölyesinin bulunduğu Cremona kentinin belediye başkanı Gianluca Galimberti, günümüzde çok daha zorlu bir rekabetin ana aktörü olan Çin’in işleri daha da çetrefilli bir hale getirdiği söylüyor. Galimberti “Şanghay’da kilometrelerce atölye var ve şehrin keman fuarı bizimkinden daha büyük, ancak kalite konusunda biz kazanıyoruz” diyor. Seri üretimin kalite bakımından bir kayba neden olduğunu savunan Galiberti, Cremona’daki bu atölyenin bu yüzden yüzlerce yıldır sanat dünyasında adeta bir efsaneye dönüştüğünü sözlerine ekledi.