Kültür nasıl da para ediyor: Taylor Swift + Beyoncé + Barbienheimmer = 8.5 milyar dolar

Amerikan kültür endüstirisi ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Yapılan bir araştırma sadece üçüncü çeyrekte Taylor Swift ve Beyoncé'nin turneleriyle Barbienheimmer'ın gişe hasılatının 35 ülkenin ekonomisinden daha büyük bir gelir kazandırdığını ortaya çıkardı.

Kültür Sanat 31 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Kültürden nasıl para kazanılır? Bu yaz mevsimi için bu sorunun en iyi cevabını popüler kültürün fenomenleri verdi. Dünya turnesindeki Taylor Swift ve Beyoncé’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne ekonomik katkısı bir de Barbienheimmer eklenince 35 ülkenin gayri safi milli hasılasına ulaştı. ABD’nin bu popüler kültür fenomenlerinden elde ettiği toplam gelir şu an için 8.5 milyar dolar oldu. Üstelik bu rakamlar sadece üçüncü çeyreği kapsıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir grup ekonomistin yaptığı araştırmaya göre turnedeki iki müzisyen ve dünya çapında yılın en büyük gişe başarısını elde eden iki filmden elde edilen gelir, pek çok ülkenin gelirini geride bırakıyor. Avrupa’nın son dönemde gözde turizm ülkelerinden Karadağ ve yine Karayiplerin gözde turizm ülkesi Barbados gibi ülkelerin gelirini geride bırakan bu ekonomik kazanç, kültür endüstirisinin ulaştığı boyutları gösteriyor. Beyoncé ve Taylor Swift’ten gelen kazanç nice ülkelerin ekonomilerine denk.

Taylor Swift bileklikleri de işin içinde

Bu kültür endüstirisinin fenomenlerinden gelen gelirde sadece konser ve sinema bileti gelirleri yok. Özellikle Taylor Swift ve Beyoncé gibi isimlerin turnelerinde, konserlere gelen hayranlarının satın aldığı bileklikler, tshirtler ve benzeri aksesuarların satışından elde edilen gelir de hesaplamaya dahil.

Konu hakkında bir analize yer veren Bloomberg ise ortaya çıkan bu gelirin aslında bir tüketim serabı olduğunu vurguluyor. Diğer bir deyişle Taylor Swift, Beyoncé ve Barbienheimmer’in başarısıyla elde edilen bu kazanç geçici bir tüketim alışkanlığı olarak nitelendirildi.

Meksikalı göçmen grubu Eslabon Armado'dan mucize başarıMeksikalı göçmen grubu Eslabon Armado’dan mucize başarı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.