Tebrizli Derviş’ten Uğur Mumcu’ya: 81 yıllık ömrünü oyunculuğa adamıştı, Mehmet Ulay veda etti

81 yaşında yaşamını yitiren aktör Mehmet Ulay tüm ömrünü oyunculuğa adayan kuşaktandı. AST'ın tedrisatından geçen Ulay, birçok klasikleşen dizide rol alsa da asıl olarak yaşamını tiyatroya vakfetmişti. 'Sakıncalı Piyade'de Uğur Mumcu'yu oynayan Ulay bu rolle de özdeşleşmişti...

Kültür Sanat 6 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Ortaokulda öğretmeni ‘Çilli Horoz’ oyununa götürünce oyunculuk ateşi düşmüştü içine dün kaybettiğimiz Mehmet Ulay’ın. Karar verdi oyuncu olacaktı. Ortaokul ve lise hayatı bu kararın tatbikiyle geçti. İş üniversiteye gelince ailesine konservatuvarda okuyacağım dediğinde annesi karşı çıktı. Ama o dinlemedi annesini kararlı bir şekilde yolundan yürüdü.

Ankara’da Devlet Tiyatrosu’nda önce asistan olarak çalıştı. 1964’te Ankara Sanat Tiyatrosu’na girdi. 1969’da İngiltere’ye gitti eğitim için. 1971 yılına kadar İngiltere’de çeşitli tiyatrolarda çalıştı. Sonra Türkiye’ye döndü AST’ta devam etti.

AST’ın oyuncularındandı

81 yıllık ömrünü de oyuncu olarak sürdürdü. Kanser hastasıydı, bir süredir Almanya’da tedavi görüyordu. Ama olmadı. Dün son nefesini verdi. Ve geriye gıpta edilecek bir oyunculuk yaşamı bıraktı.

Fazla göz önünde olmayı sevmezdi. İşini yapar köşesine çekilirdi. Her türlü rolü oynar ama kariyer hesapları yapmazdı. Oyuncu olmak şimdiki gibi görünür olmak demek değildi onun için. Ne de olsa Ankara Sanat Tiyatrosu’nun tedrisatından geçmişti. AST’taki ilk oyunu ‘Ayak Bacak Fabrikası’ydı. Kadrosunda kimler yoktu ki: Erkan Yücel, Savaş Dinçer, Rana Cabbar, Oben Güney, Ayberk Çölok, Asıl Çeliktepe, Ayşen Sümercan.

Bir dönem dışişlerinde çalıştı

Sonrasında AST’ın, ‘Otlak’ oyununda Süleyman Demirel’e hakaret ettiği iddasıyla tiyatro kapatılınca üstüne bir de 12 Eylül darbesi olunca ‘tiyatro yapma imkanı’ kalmadığı için Dışişleri Bakanlığı’nın konsolosluk memur sınavlarına katıldı. Sınavı kazandı ve Nürnberg Başkonsolosluğu’nda çalışmaya başladı. Sonradan bu görevini bıraksa da bir ayağı hep Nürnberg’de oldu.

Ağırlıklı olarak tiyatro sahnelerinde geçti ömrü. Ama kariyerinin ilk yıllarında TRT dramlarında rol aldı. Sonrasında ‘Mahallenin Muhtarları’, ‘Süper Baba’, ‘Çiçek Taksi’ gibi TV klasiklerinde oynadı. ‘Kurtuluş’ dizisinde Kral Konstantin oldu… ‘Muhteşem Yüzyılda’ Tebrizli Derviş’ti. Ama en çok Uğur Mumcu olarak kaldı hafızalarda. Mumcu’nun öldürülmesi sonrasında AST’ın tekrar ‘Sakıncalı Piyade’ sahneye koymasıyla Uğur Mumcu’yu oynamak ona düştmüştü. Yaklaşık bin temsilde Mumcu’yu oynayarak adeta onunla özdeşleşti.

‘Halk şımarıklığı affetmez’

“Oyuncu olmasaydım, yine oyuncu olurdum” diyen Ulay, tiyatro, sinema ve dizi dünyamızın ustalarından biriydi. Seyirciyi her daim umursayan kuşaktandı. “Halk insanın şımarıklığı affetmez” derdi. 81 yıllık ömrünü oyunculuğa adadı. Ama hep rolleriyle ki, geniş bir oyunculuk oktavı vardı, akıllarda kalmak isterdi. Öyle de oldu.

Bir yanı Peter Ustinov bir yanı Yılmaz Güney'di. Ünal Silver veda etti!Bir yanı Peter Ustinov bir yanı Yılmaz Güney’di. Ünal Silver veda etti!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.