Belediye yaptığı saygısızlığı kabul etti, ‘Göktaşı’ heykeli önündeki ATM kaldırıldı

İstiklal Caddesi'ndeki Atilla Onaran'ın 'Göktaşı' heykelinin önüne konan ATM' tepkiler sonrası İBB ekipleri tarafından kaldırıldı. Heykelin maruz kaldığı muameleyi duyuran Özlem Numanoğlu ve Nilay Örnek'in çabaları sonuç verdi. Örnek: "Uzun süre sonra ilk defa söylediğimiz şey karşılığını buldu."

Kültür Sanat 23 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Atilla Onaran'ın 1976 yılında Odakule içinde yaptığı 'Göktaşı' heykelinin önüne konan atm kaldırıldı.

Ankara Kuğulu Park ve İstiklal Caddesi’nin ortak bir noktası var. Her ikisinden geçenleri heykeltıraş Atilla Onaran’ın eserleri karşılıyor. Kuğulu Park’taki ‘Öpüşenler’ heykeli hem parkın hem de kentin simgelerinden biriyken, her gün önünden 100 binlerce insanın geçtiği İstiklal’deki Göktaşı’, caddedeye değer katan simgelerden biri.

Heykeltıraşın 1976 yılında açılan Odakule binası için yaptığı fakat yerine konduğunu göremeden hayatını kaybettiği bu heykel birkaç gündür yeniden gündemde. Tahmin edileceği üzere yine bir değer görmeme vakasıyla…

İstiklal Caddesi’nin Galatasaray-Şişhane kısmı son zamanlarda açılan ve açılmak için gün sayan yeni müze ve galerilerle çehresini değiştirmeye başlamışken Odakule’nin yanındaki ‘Göktaşı’ heykelinin önüne konan ATMler tepkilere neden oldu. Heykeli neredeyse görünmez kılan, caddeyle bağını koparıp adeta yok sayan bu gelişmeyi ilk olarak Atlas dergisi editörü Özlem Numanoğlu kamuoyuna duyurdu. Çektiği fotoğrafla konuyu gündeme taşıyan Numanoğlu’nun isyanını gazeteci ve podcast yayıncısı Nilay Örnek de sosyal medya hesabından paylaştı. Çağrı ortaktı: Heykelin caddeyle ilişkisini kesen ve onu adeta gizleyen ATM’ler oradan kaldırılmalıydı.

‘Göktaşı’ heykeli önündeki ATM dün kaldırıldı.

Sosyal medyada da yankı bulan çağrı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ‘Göktaşı’ heykelinin önündeki ATM’yi kaldırdı. Geçmiş tecrübeler doğrultusunda bu tür çağrıların sonuçsuz kaldığı düşünülecek olursa bu gelişme haklı olarak İstanbulluları mutlu etti. ATM’lerin oradan kaldırılmasında kuşkusuz Özlem Numanoğlu ve Nilay Örnek’in payı büyük.

‘Uzun süre sonra ilk defa söylediğimiz şey karşılığını buldu’

Her Umut Ortak Arar isimli Instagram hesabından olayın geniş kitleler tarafından duyulmasına ve tepkiler sonrası da hızlı bir şekilde ATM’lerin oradan kaldırılmasında önemli rol oynayan Nilay Örnek’e neler düşündüğünü ve hissettiğini sorduk.

Örnek yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hâlâ nanamıyorum. Yazımda da vurguladığım gibi Atlas dergisi editörü Özlem Numanoğlu aracılığıyla haberdar oldum. O sırada ülke dışındaydım. Ardından hem Özlem’den bir yazı yazmasını istedim hem de kendim Her Umut Ortak Arar isimli Instagram hesabımdan paylaştım.

Hesabın takipçileri şehre, ülkeye, doğaya ve tarihi mirasa çok duyarlı insanlar. Paylaşım sonrası yüzlerce mesaj geldi. Gelen tepkilere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hemen yanıt vermesi çok güzel. Bu tip durumlarda hep eleştiriyoruz, hep isyan ediyoruz ve genelde de hiçbir karşılığı olmuyor. Ancak bu sefer boşluğa gönderdiğimiz bu sese bu şekilde bir yanıt gelmesi hepimiz için inanılmaz. Orada yorum yazan herkes bunu başardığını hissetmeli. Hepimiz için sevindirici oldu.

Karşı taraf ‘biz bir hata yapmışız’ hissiyle hemen bunu düzeltti. Uzun süreden beri ilk defa söylediğimiz bir şey karşılığını buldu. Atilla Onaran’ın kızı Elif Onaran da bakım konusunda uğaşıyor. Hemen yan tarafında İş Bankası’nın Resim Müzesi de açılacak. Heykelin hemen arkasında bir kilise var. Sadece bir sanat eserinden bahsediyoruz ama bu, bir bütünün parçası.”

Türkiye'de güzel şeyler de oluyor: İstanbul Modern kendi yerinde ve yeni binasındaTürkiye’de güzel şeyler de oluyor: İstanbul Modern kendi yerinde ve yeni binasında

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.