Uluslararası 7. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başlıyor

Türkiye'de ve hatta dünyada da benzeri olmayan bir bienal başlıyor. Bu yıl 22 Nisan- 23 Mayıs'ta düzenlenen Uluslararası 7. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'ne 12 ülke, 25 ilden 5250 çocuk ve genç katılıyor.

Kültür Sanat 18 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Bienal, 22 Nisan- 23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.

 Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali kapılarını açıyor. İlki 14 yıl önce düzenlenen bienal bu sene 22 Nisan – 23 Mayıs’ta. Bienale görsel sanatlar projeleri için 879 proje ile rekor başvuru geldi. 21 bin 350 çocuğun 879 projesi ön incelemeye alındı. Değerlendirme sonucunda 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi sergilenecek. Bienalin küratörü İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin sanat yönetmenliği görevini yürüten Esra Özkan. 2022 yılında altıncısı düzenlenen bienal sekiz ülke 35 ilden 438 kurum ve okuldan 5 bin 391 çocuk ve gencin yapıt ve projelerine ev sahipliği yaptı. MKM Beşiktaş Çağdaş, Şehir Hatları Vapurları, Beşiktaş İskele Meydanı ve Kadıköy İskele Meydanında bienali o yıl 63 bine yakın kişi izledi.

Odak noktası deprem bölgesi

7. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin konsepti bu yıl ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal mevcut gerçeklikten daha iyi bir geleceği hayal etmeyi ve hayalleri gerçeğe çevirmek üzere olan fikirlerin ilhamı olan sanatın farklı dallarını bulmak için yola çıkıyor. Bu yıl deprem bölgesindeki çocukların projelerinin de yer aldığı bienalde STK’lar, bilim, sanat, edebiyat, yaratıcı yazarlık, dijital, teknoloji, dezavantajlı gruplar, iklim öncüleri, deneyim paylaşımı, hayallerin gerçekleştirilmesi, iklim krizi, iklim adaleti, kapsayıcılık gibi alanlarında umudu yeşertmek için neler yapılabileceği sorusuna yanıt arayan çocuk ve gençlere destek olacak.

Bienal programında İsmail Acar, Devrim Erbil, Süleyman Saim Tekcan, Dilan Bozyel, Seren Fosforoğlu, Abdülkadir Özbek, Esra Karagülle, Nihan Aslı Elmas, Murat Germen, Selçuk Artut, Leyla Emadi, Bekir Aksoy, Asil Aksoy, Murat Aygen, Gülveli Kaya, Bengisu Bayrak, Süreyya Evren, Yekta Kopan, Seydi Murat Koç, Şevket Sönmez gibi alanında uzman daha pek çok sanatçı, akademisyen ve eğitimciyle farklı tür ve içerikte 200’e yakın atölye söyleşi, performans ve etkinlik düzenlenecek.

Yapay zeka bienalde

Bienal bir yandan geçmiş yıllarda olduğu gibi resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon ve performans çalışmalarına ev sahipliği yaparken diğer yandan bu yıl eklenen maker, yapay zeka, dijital sanatlar gibi alanlardan eserleri de ağırlayacak. Bienal’in 2024 programı kapsamında çocuklar ve gençler hazırladıkları eser ve performansları İstanbul’da meydanlarda, vapurlarda, belirlenen gösteri merkezlerinde sergileyecek.

İsrailli sanatçıdan ülkesine protesto: Venedik Bienali'nden çekildiİsrailli sanatçıdan ülkesine protesto: Venedik Bienali’nden çekildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.