Van Gogh’a saldırdılar, hapis cezası aldılar

İngiltere'de bir mahkeme Vincent van Gogh'un 'Ayçiçekleri' tablosuna zarar veren eylemcilere hapis cezasına hükmetti. Kararı açıklayan yargıç, Just Stop Oil üyesi iki saldırganın eylülde hapse gireceklerini söyledi.

Kültür Sanat 27 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Londra'daki National Gallery'de sergilenen Vincent van Gogh'un 'Ayçiçekleri' tablosuna saldıranlara hapis cezası verildi.

Londra’daki National Gallery, Vincent van Gogh’un çok sayıda tablosuna evsahipliği yapıyor. Bunlardan biri de 1888 tarihli ‘Ayçiçekleri’. Tablo, 2022 yılında Just Stop Oil adlı çevreci bir örgüt adına hareket eden iki saldırganın hedefi olmuştu. Dünyanın dört bir yanındaki müzelerde son yıllarda görmeye başladığımız sanat eserlerine yönelik saldırıların bir benzerini gerçekleştiren 22 yaşındaki iki genç, olay sonrası gözaltına alınmıştı.

Yargıç daha önce dört yıl hapis cezası vermişti

İki teneke dolusu domates çorbasını Vincent van Gogh’un tablosuna döken saldırganlar dün hakim karşısına çıktı. Kendilerini savunanan saldırganlar bu eylemi çevre sorunlarına dikkat çekmek için yaptıklarını söyledi. Müze yetkilileri tablonun cam çerçeveyle korunmasına rağmen saldırıda zarar gördüğünü açıklamıştı. National Gallery’den gelen bu açıklama üzerine davayı gören yargıç, Phoebe Plummer ve Anna Holland adlı iki gencin sanat eserine zarar verdiğine hükmetti. Southwark Kraliyet Mahkemesi’nde yargıç Christopher Hehir, ikiliye 27 Eylül’de hüküm giydiklerinde “duygusal açıdan hapse girmeye hazır” olmalarını söyledi. Ancak hapis cezasının süresini açıklamadı.

Yargıç Christopher Hehir, daha önce de yine Just Stop Oil üyesi iki kişiye sanat eserine zarar vermekten ötürü dört yıl hapis cezası vermişti. Yargıç Hehir, “dünyanın en değerli sanat eserlerinden birini yok etmek için bir cam bölmesinin genişliğine kadar yaklaştıklarını” söyledi. 100 yıldır National Gallery’de sergilenen Vincent van Gogh tablosu ressamın natürmort serisinin bir parçası olma özelli taşıyor.

Tate Modern'in sahibine sansür protestosu: Elini basından çekTate Modern’in sahibine sansür protestosu: Elini basından çek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.