Hollywood’da yazarlar grevi her an bitebilir: Taraflar son görüşmeyi yapıyor

Amerika Yazarlar Birliği ve Hollywood'un büyük stüdyoları, anlaşarak grevi sona erdirme konusunda anlaşmaya yaklaştılar. Stüdyolar, 2024 yılında filmlerin vizyona girmesi için Ekim ayı başlarına kadar bir anlaşmak istiyor ancak müzakerelerdeki en büyük sorun yapay zeka.

Kültür Sanat 25 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Oyuncuların ve yazarların aynı anda greve gittikleri son tarih 1960 yılıydı. Fotoğraf: Twitter/ FilmUpdates

Amerika Yazarlar Birliği ve Hollywood’un büyük stüdyoları, anlaşarak grevi sona erdirme konusunda anlaşmaya yaklaştılar.

Amerikan Yazarlar Birliği (WGA); Disney, Netflix Warner Bros. ve Discovery’nin dahil  olduğu birçok Hollywood stüdyosunu temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP)) anlaşamamış, yazarlar greve çıkma kararı almıştı. Takvimler 2 Mayıs’ı gösteriyordu. Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA) da 14 Temmuz’da greve çıktıklarını duyurdu. 1960 yılından bu yana Hollywood’un gördüğü en büyük grev dalgasında yazarların ve oyuncuların yayın platformalarından birtakım istekleri var.  Daha adil kar paylaşımı ve daha iyi çalışma koşulları üzerinde anlaşmayı talep ediyorlar. Ayrıca yapay zekanın ve bilgisayar tarafından üretilen yüz ve seslerin oyuncuların yerini almak için kullanılmayacağına dair güvence istiyorlar.

Müzakerelerdeki en büyük sorun yapay zeka

Taraflar arasında müzakereler devam ediyor ve kaynakların aktardığına göre grev her an bitebilir. Stüdyolar, 2024 yılında filmlerin vizyona girmesi için Ekim ayı başlarına kadar bir anlaşma yapmak istiyor. İki tarafın da anlaşmaya yakın olduğu, yapay zeka ile ilgili düzenlemelerle ilgili çalışmaların devam ettiği söyleniyor. Aynı kaynaklar, yapay zekanın öngörülemeyen geleceği hakkındaki endişelerin müzakere sürecindeki en büyük sorun olduğunu söylüyor. 

Oyuncular Birliği ile de anlaşılması gerek

Açıklamalardan grevin her an bitebileceği konusunda iyimser bir hava olduğu düşünülse de anlaşmaya varılamaması halinde grevin yıl sonuna kadar devam edebilir. Bu arada anlaşma sağlanması yapımların hemen çalışmaya dönecekleri anlamına gelmiyor. Endüstrinin yeniden harekete geçmesi için yayıncıların 160.000 üyeli Oyuncular Birliği ile de anlaşması gerekiyor.

Grev kırıcılar affedilmez: Drew Barrymore geri adım attı, özür dileyerek şovunu ertelediGrev kırıcılar affedilmez: Drew Barrymore geri adım attı, özür dileyerek şovunu erteledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.