‘Yazgı’dan ‘Hayat’a söz Zeki Demirkuzbuz’da

Beyoğlu Sineması Ayın Yönetmeni bölümünde Zeki Demirkubuz'u ağırlıyor. Eönetmenin 'Yazgı', 'Bulantı', 'Yeraltı', 'Hayat' filmleri gösterilecek. 11 Mayıs'ta 'Yazgı' filminin gösteriminden önce Demirkubuz ve Serdar Orçin'in katılacağı bir söyleşi var.

Kültür Sanat 8 Mayıs 2024
Etkinlik kapsamında 'Yazgı'nın 11 Mayıs Cumartesi günü saat 19.00'daki gösterimi öncesinde yönetmen Zeki Demirkubuz ile filmin başrol oyuncusu Serdar Orçin'in ve 10Haber sinema yazarı Olkan Özyurt'un katılacağı bir söyleşi gerçekleşecek.  

Yıl 2002… Cannes Film Festivali’nin programı açıklanıyor. Festivalin Belirli Bir Bakış Bölümü’ne Zeki Demirkubuz’un önce ‘İtiraf’ filminin seçildiği duyuruluyor. Sonra da ‘Yazgı’nın. Aynı yönetmenin iki filminin festivalin bir bölümünde gösterilmesi Cannes tarihinde görülmüş bir şey değil ve bu bir ilk.

‘Yol’un Cannes’da Altın Palmiye kazanmasından ve ‘Duvar’ın Altın Palmiye için yarışmasından sonra Demirkubuz’un iki filmiyle Cannes’a katılacak olması Türk sinemasının o güne kadarki önemli başarılarından biri olarak büyük heyecan yaratmıştı.

Yıllar sonra Beyoğlu Sineması’nda

Bu iki filmin bir başka ortak noktası Beyoğlu Sineması’nda günlerce gösterimde kalmış olmasıydı. Ki o yıllarda Beyoğlu Sineması Türk sinemasında 90’ların ortalarında çıkan yönetmenler kuşağının merkez üssüydü. Sonradan sinemamızın çehresini değiştiren yönetmenler olarak anılan sinemacıların filmlerine kucak açmıştı Beyoğlu Sineması. Onların filmleri bu sinemada gösteriliyor, hatta aylarca gösterimde kalabiliyordu. Bunun için ‘Yazgı’ ve ‘İtiraf’ı Beyoğlu Sineması’nda izleyenler çoktur.

‘Yazgı’ Serdar Orçin’in sinemada çıkış yaptığı ilk film. Orçin performansıyla iki de ödülün sahibi oldu.

Yıl 2024. ‘Yazgı’nın çekilmesinin üstünden 23 yıl geçti. Serdar Orçin, Zeynep Tokuş, Demir Karahan, Engin Günaydın’ın rol aldığı, Albert Camus’nun ‘Yabancı’ romanının serbest uyarlaması olan ‘Yazgı’ yıllar sonra bir kez daha Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek. Çünkü İBB Kültür’ün hazırladığı programda Beyoğlu Sineması’nın Ayın Yönetmeni bölümü bu ay Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz’u ağırlıyor. Etkinlikte Demirkubuz’un ‘Yazgı, ‘Yeraltı, ‘Bunaltı’ ve ‘Hayat’ filmleri gösterilecek.

Bugün saat 15.00’te ‘Yeraltı’ filminin gösterimi var sinemada. 11 Mayıs Cumartesi günü saat 19.00’da ve 14 Mayıs Salı saat 15.00’te ‘Yazgı’; 16 Mayıs saat Perşembe 15.00’te ve  25 Mayıs Cumartesi saat 19.00’da ‘Hayat’; 18 Mayıs Cumartesi saat 19.00’da ve 29 Mayıs Çarşamba saat 15.00’te ‘Bulantı’ gösterilecek. Filmlerin ücretsiz olduğunu da hatırlatalım.

‘Yazgı’nın 11 Mayıs Cumartesi günü saat 19.00’daki gösterimi öncesinde SİYAD işbirliğiyle yönetmen Zeki Demirkubuz ile filmin başrol oyuncusu Serdar Orçin’in ve 10Haber sinema yazarı Olkan Özyurt’un katılacağı bir söyleşi var.

‘Yazgı’ 2002 yılındaki 21. İstanbul Film Festivali’nde hem ulusal hem de uluslararası yarışmada yarıştı. Uluslararası Yarışma’da FIPRESCI Ödülü kazandı. Ulusal Yarışma’da ise En İyi Yönetmen ödülüyle birlikte yine FIPRESCI Ödülü’nün sahibi oldu. Antalya Film Festivali’nde Demirkubuz’a En İyi Yönetmen, Bahar Evgin’e En İyi Sanat Yönetmeni ve Serdar Orçin’e Jüri Özel Ödülü kazandırdı. Ankara Film Festivali’ndeyse En İyi Kadın Oyuncu (Zeynep Tokuş), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Engin Günaydın), Umut Veren Erkek Oyuncu (Serdar Orçin) ödüllerinin sahibi oldu.

Zeki Demirkubuz ağır konuştu: Artık hesapla kitapla duygudan uzak filmler yapılıyorZeki Demirkubuz ağır konuştu: Artık hesapla kitapla duygudan uzak filmler yapılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.