Yılbaşı klasiği Fındıkkıran balesi ilk kez yeni AKM’de

Çaykovski'nin ölümsüz eseri 'Fındıkkıran' balesi yeni AKM'de ilk kez sahnelenecek. 27 Aralık'taki prömiyerde yılbaşı ile özdeşleşen başyapıtı sanatseverlerle İstanbul Devlet Opera ve Balesi buluşturacak.

Kültür Sanat 21 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski’nin 1891’de bestelediği ‘Fındıkkıran’ balesi İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor. İlk gösterimi 1892 yılında St. Petersburg’da yapılan bale başyapıtı 27 Aralık’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Çaykovski’nin yazar E.T.A Hoffman’ın 1816’da yayınladığı ‘Fındıkkıran ve Fare Kral’ adlı eserinden uyarladığı baleyi İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) seslendirecek. İki perdelik eseri sahneye Lale Balkan taşıdı.

Fındıkkıran sezon boyunca AKM’de

Küçük kız çocuğu Clara Stahlbaum’un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyalarını konu edinen Hoffmann’ın eserine Alexandre Dumas bir masal havası katmıştı. Bu masal üzerine Çaykovski ünlü koreograf Marius Petipa’nın hazırladığı detaylı libretto üzerine günümüzde yılbaşı ile özdeşleşen bale eserini besteledi. İDOB’un sezon boyunca sahneleyeceği ‘Fındıkkıran’ın koreografisi Mehmet Balkan’a ait. Dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Sevtaç Demirer, ışık tasarımını Taner Aydın, video prodüksiyonunu ise Ahmet Şeren üstleniyor.

‘Fındıkkıran’ balesinde Berfu Elmas, Büşra Ay, Ayça Anıl, Berin Kocabaşoğlu, Batur Büklü, Çağatay Özmen, Yılmaz Berkay Günay, Gizem Tuncay, Julia Hartmann, Nuri Arkan, Oliver Spence, Alkış Peker, Alper Akalın, Ayşe Kıran, Özlem Özgen Ovacıklı, Tülay Yalçınkaya, Beyhan Başar, Nilay Özaydın, Özerk Tozkoparan, Cem İndere, Zeynep Güçoğlu, Elifsu Pamukçu, Buket Polat, Can Bezirganoğlu, Berkay Topçuoğlu, Cenk Tan Karayel, Yılmaz Berkay Günay, Arda Erkara, Egemen Kement ve Ali Türkkan dönüşümlü olarak rol alacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Caner Akgün'e emanetİstanbul Devlet Opera ve Balesi Caner Akgün’e emanet

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.