10 kiloluk ‘uçan kalamar’ı zıpkınla yakaladı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 30 yıldır zıpkınla balık avlayan Özkan Şendil Çıplak Ada açıklarında dalış yaptığı sırada yaklaşık 1,70 metre boyunda kalamar yakaladı.

Çevre 1 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu zıpkınla balık avı eğitmeni ve antrenörü Şendil, balık avlamak için Çıplak Ada açıklarında dalış yaptığı sırada Latince adı “Ommastrephes Bartramii” olan ve “uçan kalamar”a rastladı.

AA’nın haberine göre Şendil zıpkınla vurup bota çıkardığı yaklaşık 1,70 metre boyundaki 10 kiloluk kalamarı cep telefonuyla görüntüledi ve Ayvalık’taki bir balık toptancısı aracılığıyla İstanbul’a gönderdi.

Uçan kalamar bir balık toptancısı aracılığıyla İstanbul’a gönderildi

Şendil avladığı kalamarın daha çok derin sularda yaşadığını söyledi: “Türkiye’de daha önce avlanmış başka çeşitleri var ama zıpkınla su altında vurulmuş en büyük cins kalamar olarak resmi kayıtlara geçilmesini sağlayacağız.”

Şendil, kalamarı ilk gördüğünde fok balığı zannettiğini, yaklaştıkça bunun çok büyük bir kalamar olduğunu fark ettiğini aktararak, şöyle konuştu:

“Bu canlı çok iyi avcı bir türdür. İri balıkları avlayarak beslenirler. Suyun altında yaklaşınca hiçbir şekilde korkmadı, korkusuzca bana doğru döndü. Avcı kollarını açıp bana saldırmaya hazırlandığı sırada çok hızlı davrandım ve zıpkınla başarılı bir atış yaptım. Sonra bota çıkardığımızda bunun bir Türkiye rekoru olduğunu fark ettik. Bugüne kadar zıpkınla avlanmış en büyük kalamar olduğunu fark ettik. Sonrasında bunu sosyal medyamızda paylaştık.”

Şendil, Ayvalık ve Edremit Körfezi bölgesinde ilk kez bu büyüklükte bir kalamarla karşılaştığını sözlerine ekledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.